Arabia Saudită, acuzată că reduce la tăcere femeile militante

Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Capetele de acuzare împotriva celor circa 10 militante saudite care apără cauza femeilor sunt 'puţin credibile' şi ilustrează cum autorităţile saudite 'abuzează de sistemul judiciar' pentru a-i reduce la tăcere pe apărătorii drepturilor omului, a transmis Amnesty International, potrivit AFP.

Într-un comunicat publicat joi seară, la o zi după deschiderea procesului acestor militante la Riad, ONG-ul de apărare a drepturilor omului afirmă că aceste femei, arestate în urmă cu un an, sunt judecate inclusiv pentru că au 'contactat organizaţii internaţionale, media străine şi alţi militanţi printre care şi cei ai Amnesty'. Ele sunt de asemenea acuzate, conform Amnesty, că au militat pentru drepturile femeilor, inclusiv pentru renunţarea la sistemul de tutelă care le obligă pe acestea să obţină permisiunea unei rude de sex masculin pentru numeroase iniţiative în acest regat ultraconservator. În cadrul audierii de miercuri, preşedintele instanţei nu a precizat capetele de acuzare ce li se aduc inculpatelor. Amnesty afirmă că 11 femei sunt inculpate în total. 'Capetele de acuzare ce li aduc sunt cel mai nou exemplu care arată cum autorităţile saudite abuzează de lege şi de sistemul judiciar pentru a-i reduce la tăcere pe cei care militează paşnic şi pentru a-i descuraja să lucreze în privinţa situaţiei drepturilor omului în regat', a declarat Samah Hadid, directoare pentru Orientul Mijlociu în cadrul ONG-ul.

Imaginea statului, grav afectată 

Conform ONG-ului ALQST, cu sediul la Londra, femeile sunt vizate de legea împotriva criminalităţii cibernetice şi sunt acuzate că au contactat 'entităţi ostile', ceea ce le-ar putea aduce o pedeapsă de zece ani de închisoare. Cel puţin 12 militante au fost arestate în mai 2018, cu o lună înainte de decizia istorică de a se renunţa la măsura care le interzicea femeilor din Arabia Saudită că conducă maşina. Majoritatea dintre ele au fost acuzate de oficiali politici că aduc atingere intereselor naţionale, iar media le-au calificat drept 'trădătoare'. Unele dintre ele au fost de atunci eliberate. Preşedintele tribunalului care le judecă a spus că acuzatele au avut acces la avocaţi independenţi, lucru care a fost dezminţit anterior de unii membri ai familiilor lor. Nici o dată nu a fost fixată pentru următoarea audiere în cadrul procesului lor. În opinia Amnesty, acest proces afectează şi mai mult imaginea Arabiei Saudite, după asasinarea în octombrie a jurnalistului şi opozantului saudit Jamal Khashoggi de un comando venit de la Riad, chiar în interiorul consulatului saudit la Istanbul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel