Arabia Saudită, avertisment pentru SUA: Inva­zia israeliană a Fâșiei Gaza ar putea fi extrem de dăunătoare

În ultima perioadă, oficialii saudiți au avertizat Statele Unite că o invazie terestră israeliană în Fâșia Gaza ar putea fi catastrofală pentru Orientul Mijlociu, potrivit The New York Times.

Senatorul Richard Blumenthal, democrat din Connecticut și membru al Comitetului pentru Servicii Armate, a fost unul dintre cei 10 senatori care s-au întâlnit weekendul trecut cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, în capitala saudită, Riyadh.

"Conducerea saudită spera că o operațiune terestră ar putea fi evitată din motive de stabilitate, precum și din considerente legate de pierderea de vieți omenești.", a declarat, joi, Blumenthal pentru The New York Times. Oficialii saudiți au avertizat că o astfel de operațiune ar fi "extrem de dăunătoare", a spus el.

Oficialii saudiți de rang înalt au adresat îndemnuri mai ferme colegilor americani, în timpul mai multor discuții, exprimându-și îngrijorarea că o invazie terestră ar putea deveni un dezastru pentru întreaga regiune.

Schimburile de mesaje au avut loc pe măsură ce tensiunile s-au răspândit dinspre Fâșia Gaza. Elemente esențiale precum apa și carburantul devin tot mai rare, în timp ce Israelul bombardează și asediază enclava, ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

Un oficial al administrației Biden a declarat că este evident că saudiții nu doresc o invazie israeliană a Fâșiei Gaza. Oficialul american, precum și oficialul saudit au solicitat să nu li se dezvăluie numele din cauza sensibilității problemei.

Statele Unite au afirmat în repetate rânduri dreptul Israelului la autoapărare de la atacul Hamas care a ucis mai mult de 1.400 de persoane în Israel.

"Nu trebuie să existe nicio îndoială", a spus recent președintele Biden. "Statele Unite sunt alături de Israel.", a mai spus el. 

În același timp, oficialii americani au declarat că Joe Biden i-a cerut Israelului să amâne invazia din mai multe motive. Mai întâi pentru a câștiga timp pentru negocierile privind ostaticii, pentru facilitarea intrării de ajutor umanitar în Gaza și pregătirea mai bună a operațiunilor militare. Există, de asemenea, semne că prim-ministrul Benjamin Netanyahu al Israelului ezită invazia.

Potrivit The New York Times, Casa Albă a refuzat să comenteze.

Într-un apel telefonic avut săptămâna aceasta, Prințul Mohammed și Joe Biden "au convenit să depună eforturi diplomatice mai ample pentru menținerea stabilității în regiune și prevenirea extinderii conflictului", a declarat Casa Albă într-un comunicat marți, care nu a menționat discuții despre o invazie terestră, potrivit Nytimes.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel