Arabia Saudită condamnă un cetățean american la 16 ani de închisoare pentru tweet-uri critice la adresa regimului
Un cetățean american a fost condamnat la 16 ani de închisoare în Arabia Saudită pentru că a scris pe Twitter mesaje critice la adresa regimului saudit, un alt semn al represiunii agresive a regatului împotriva oricărei disidențe postate pe rețelele de socializare, notează The Guardian.
Saad Ibrahim Almadi, în vârstă de 72 de ani, cu dublă cetățenie SUA și Arabia Saudită, a fost arestat în noiembrie 2021, la aterizarea la Riad, în ceea ce trebuia să fie o ședere de două săptămâni în țara natală pentru o călătorie de muncă și personală.
Cazul este acum al doilea incident cunoscut al unui saudit care locuia în străinătate și a fost arestat la întoarcere pentru că a folosit rețelele de socializare împotriva regimului.
Salma al-Shehab, o studentă saudită care trăiește în Marea Britanie și care urmează Universitatea Leeds, a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru că avea un cont de Twitter distribuia mesaje ale dizidenților și activiștilor. Ea a fost arestată și condamnată după ce s-a întors acasă pentru o vacanță.
În cazul lui Almadi, procurorii s-au concentrat pe 14 tweet-uri pe care americanul le-a publicat într-o perioadă de șapte ani, în timp ce locuia în Florida, inclusiv postări care făceau referire la Jamal Khashoggi, editorialistul Washington Post care a fost ucis la consulatul saudit din Istanbul în 2018.
O femeie saudită a fost condamnată la 45 de ani de închisoare pentru postările ei pe rețelele de socializare, în al doilea caz de acest gen în această lună, spun activiștii.
Un tribunal de terorism a condamnat-o pe Nourah bint Saeed al-Qahtani pentru „folosirea internetului pentru a rupe țesutul social” și pentru „încălcarea ordinii publice prin utilizarea rețelelor sociale”, a informat grupul de drepturi Dawn.
Se știe puțin despre ea, în afară de faptul că a criticat liderii saudiți.
O altă femeie a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru activitatea ei pe Twitter pe 9 august.
Se crede că ea a intrat în atenția autorităților după ce cineva care a contracarat afirmațiile ei pe Twitter a raportat-o că folosește aplicația Kollona Amn – „Toți suntem securitate” –, care a fost creată pentru ca cetățenii să ofere informații despre amenințări teroriste.
Utilizatorul i-ar fi spus lui Shehab că a raportat-o. Ea a fost arestată două luni mai târziu în timpul unei vizite la casa din Leeds, unde cerceta modalități de îmbunătățire a accesului la tratament stomatologic pentru persoanele cu dizabilități, scrie The Times.
Abdullah Alaoudh, director de cercetare pentru regiunea Golfului la organizația Dawn, a declarat pentru programul BBC Newshour că grupul din SUA a aflat despre cazul lui Qahtani numai după ce i s-a transmis documente judiciare de către o sursă judiciară și că continuă să investigheze cele întâmplate.
„Nimic din documentele ei de proces nu se referă la vreun act de violență sau de activitate criminală”, a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News