Excelența Sa Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat, Ambassadorul Custodelui celor Două Sfinte Moschei în România, în cadrul unui interviu acordat DefenseRomania, a discutat despre situația din regiune, dar și despre relația dintre țara noastră și Arabia Saudită.
Excelența Sa Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Arabiei Saudite în România, a abordat în cadrul dialogului nu doar aspecte ale relației bilaterale cu țara noastră, dar și războiul împotriva Ucraina și situația de la nivelul Orientului Mijlociu.
Excelența Sa Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Arabiei Saudite în România
Amintim că recent Regatul Arabiei Saudite, stat care conduce lumea arabă și islamică fiind totodată un factor de stabilitate în Orient inclusiv în lupta împotriva terorismului, și-a reluat relațiile diplomatice cu Iranul: Regatul Arabiei Saudite și Republica Islamică Iran și-au redeschis ambasadele.
Redăm integral interviul pe care Excelența Sa Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Regatului Arabiei Saudite în România, l-a acordat DefenseRomania:
DefenseRomania: Ați început activitatea diplomatică la Bucureşti în 2021, în plină criză pandemică la nivel mondial. Ce impresii v-a lăsat România şi cum catalogați dimensiunea relațiilor economice şi culturale dintre Regatul Arabiei Saudite şi România? Există și o dimensiune a relațiilor și în zona industriei de apărare?
E.S. Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat: Relațiile bilaterale dintre cele două țări sunt foarte bune, dar aspirăm mereu să ducem aceste relații către orizonturi şi mai mari. Când vorbim de relații, căutăm să creăm un echilibru între toate sectoarele şi să lucrăm la ele împreună (politicul, economicul, în domeniul mass-media, comerțul, apărarea, cultura, academicul, sportul şi alte domenii). S-ar putea să reușim să consolidăm relațiile politice mai repede decât pe cele economice, sau invers, dar în final lucrăm pentru a ajunge la relații mai strânse între cele două țări în diverse domenii într-un mod care să servească interesele celor două țări.
Accentul poate fi la un moment dat pe relațiile comerciale sau culturale şi apoi se poate trece la cele academice sau tehnice şi aşa mai departe.
De asemenea, lucrăm instituțional şi ne bazăm pe ceea ce au făcut oficialii celor două țări în trecut, precum şi pe ceea ce a întreprins ambasada în ultimii ani, acesta fiind un lucru cumulativ.
Cu toate acestea, rămâne întotdeauna loc pentru dezvoltare şi muncă suplimentară, metoda și stilul pot varia pentru a ajunge la relații ideale, dar sperăm să le atingem în curând.
În ceea ce privește cooperarea în domeniul industriilor de apărare, România este, fără îndoială, o țară care are experiență în acest domeniu. Oficialii din cele două țări sunt bine informați și au o bună comunicare, iar vizitele din partea specialiștilor din ambele părți continuă. Cu voia lui Dumnezeu, sperăm ca aceste eforturi să dea roade în interesul celor două țări.
Arabia Saudită
DefenseRomania: În ceea ce privește războiul din Ucraina, care se desfășoară de altfel la graniţele României, şi în contextul în care Regatul Arabiei Saudite e cel mai mare exportator de petrol din lume, în ce fel au fost afectate activitățile economice de criza generată de conflictul militar?
E.S. Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat: Regatul are o poziție clară față de acest război şi și-a exprimat respingerea față de intervenția militară, dar în același timp, avem relații echilibrate cu toate părțile din acest război, ceea ce a facilitat eliberarea unui număr de prizonieri de naționalități diferite. Din punct de vedere umanitar, Regatul a oferit Ucrainei ajutoare alimentare și suport în valoare de 400 de milioane de euro.
DefenseRomania: În ce cheie putem citi apropierea Regatul Arabiei Saudite de Organizația de Cooperare de la Shangai, unde statul pe care îl reprezentaţi a devenit recent partener de dialog?
E.S. Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat: Organizația de Cooperare de la Shanghai este o organizație internațională regională care include un număr de țări dezvoltate economic, iar oficialii din Regat au considerat că parteneriatul cu aceasta va avea un profit economic benefic pentru Regat. Lucrăm la Viziunea 2030, unul dintre fundamentele sale, pentru tranziția economiei noastre la o economie diversificată, iar acest lucru se va întâmpla doar printr-o multitudine de parteneriate și găsirea unor opțiuni care să susțină dezvoltarea şi creșterea țării noastre, lucru la care aspirăm.
DefenseRomania: Revenind în zona Orientului Mijlociu, unde Arabia Saudită este un factor de stabilitate, inclusiv în lupta împotriva terorismului, în luna martie a acestui an a avut loc un eveniment diplomatic major pentru regiune: Redeschiderea ambasadelor dintre Regatul Arabiei Saudite şi Republica Islamică Iran. Aş vrea să ne explicați impactul unei asemenea decizii pentru regiune.
E.S. Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat: Când vorbim despre regiunea noastră, nu o putem separa de politica internațională, deoarece este indivizibilă, iar lumea a devenit un singur sat. Astăzi, lumea trece printr-o serie de crize şi conflicte, iar noi suntem o țară a păcii. În război, toată lumea pierde, si căutăm mereu să evităm diferențele şi dezacordurile. Dacă ele există, noi, ca diplomați, credem că există întotdeauna o posibilitate de a le rezolva.
Știți că Iranul este o țară vecină, iar noi nu îi anulăm existența, și nici nu ne dorim asta, şi sperăm ca relația noastră să fie deosebită, pentru că ceea ce ne uneşte este mai mult decât ceea ce ne desparte.
Stabilitatea regiunii şi a lumii în general se bazează pe neamestecul în treburile interne ale statelor şi pe respectarea suveranității acestora, precum și pe a nu sprijini o echipă în detrimentul alteia pentru a o întări cu arme, bani sau unul dintre elementele puterii care nu e sustenabil.
Ceea ce persistă, este o pace justă bazată pe dialog, cooperare şi construirea unei păci autentice, fără falsitate, înşelăciune, conspirație și trădare. Noi şi Iranul suntem musulmani şi ne respectăm angajamentele şi acordurile. Avem o apreciere pentru relațiile istorice de vecinătate, iar cooperarea noastră în realizarea unei păci durabile între noi va susține cu siguranță securitatea şi pacea în regiune şi ne va spori progresul comun.
Forțele Armate ale Arabiei Saudite, sursă foto: Ministerul Apărării din Arabia Saudită (Facebook) وزارة الدفاع
DefenseRomania: În contextul reluării relațiilor cu Iranul, care este poziția Arabiei Saudite cu privire la reluarea JCPOA - acordului nuclear cu Iranul?
E.S. Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat: Arma nucleară este o armă de distrugere în masă, iar impactul său depăşeşte țara de fabricație, tara dezvoltatoare, utilizatoarea şi ţara țintă.
Prin urmare, suntem susținători ai dezarmării şi neprofilării armelor de distrugere în masă, iar Regatul este membru al Organizației Tratatului pentru Interzicerea Totală a Experiențelor Nucleare. Cu siguranță nu vrem arme nucleare în regiunea noastră şi sperăm ca toată lumea să înțeleagă preocupările noastre, ar putea fi oportună implicarea țărilor predispuse. Doamne fereşte, în cazul unei scurgeri nucleare sau a unei explozii greşite, toată regiunea ar fi afectată.
Se presupune că țările din regiune ar trebui să fie implicate în dialogurile şi rundele acordului nuclear, iar aderarea lor la negocieri ar putea chiar să le avanseze şi să faciliteze convingerea Iranului dacă găseşte garanții din partea statelor vecine şi invers.
DefenseRomania: Aş dori Excelența Voastră, ca în final, mulțumindu-vă pentru dialog, să vă întreb ce mesaj le-ați transmite cititorilor şi urmăritorilor noştri, care sunt interesați într-un număr foarte mare de evoluțiile relațiilor internaționale și de evoluțiile din Orientul Mijlociu.
E.S. Dr. Mohammed Abdulghani M. Khayat: Aş dori să concluzionez faptul că Regatul este o țară prietenă cu România şi este o țară activă pe plan internațional, iar continuarea cooperării va servi interesele ambelor țări. Vorbesc cu mândrie despre țara mea și menționez că este activă, deoarece ea joacă un rol influent în regiune şi conduce lumea arabă şi islamică. Acest lucru a fost evident prin evacuarea a peste 6.000 de persoane de 11 naționalități din Sudan prin intermediul flotei sale maritime şi aeriene. De asemenea, acum găzduieşte discuții de pace între părțile implicate în conflictul din Sudan. Totodată, a găzduit o întâlnire la Jeddah care a contribuit la întoarcerea Siriei în Liga Arabă, iar toate aceste eforturi contribuie la stabilitatea şi securitatea lumii. Regatul are contribuții în domeniul mediului, contribuții în aprovizionarea cu petrol şi gaze, având contribuții și în domeniul asistenței umanitare. Suntem o țară importantă la nivel internaţional şi suntem mulțumiți de relațiile noastre internaționale deosebite şi de eforturile noastre în sprijinul păcii.
Arabia Saudită
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News