Arabia Saudită ar fi dispusă să accepte un angajament politic din partea Israelului de a crea un stat palestinian, în încercarea de a obține aprobarea unui pact de apărare cu Washingtonul înainte de alegerile prezidențiale americane.
Luni de diplomație condusă de SUA pentru a determina Arabia Saudită să normalizeze relațiile cu Israelul și să recunoască țara pentru prima dată au fost amânate de Riyadh în octombrie, în fața furiei tot mai mari a arabilor din cauza războiului din Gaza.
Dar Arabia Saudită este din ce în ce mai dornică să își consolideze securitatea și să respingă amenințările din partea rivalului Iran, astfel încât regatul să poată continua planul său ambițios de a-și transforma economia și de a atrage investiții străine uriașe, au declarat două surse regionale citate de Reuters.
Pentru a crea o anumită marjă de manevră în discuțiile privind recunoașterea Israelului și pentru a readuce pactul cu SUA pe calea cea bună, oficialii saudiți le-au spus omologilor lor americani că Riadul nu va insista ca Israelul să ia măsuri concrete pentru crearea unui stat palestinian și că va accepta în schimb un angajament politic pentru o soluție cu două state, au declarat pentru Reuters două surse regionale de rang înalt.
Un astfel de acord regional s-ar confrunta în continuare cu numeroase obstacole politice și diplomatice, nu în ultimul rând cu incertitudinea privind modul în care va evolua conflictul din Gaza. Un acord de normalizare ar consolida, de asemenea, apărarea Israelului împotriva Iranului, marele rival, și i-ar oferi președintelui american Joe Biden o victorie diplomatică, înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.
Oficialii saudiți au îndemnat în privat Washingtonul să preseze Israelul să pună capăt războiului din Gaza și să se angajeze la un "orizont politic" pentru un stat palestinian, spunând că Riadul ar normaliza apoi relațiile și ar ajuta la finanțarea reconstrucției din Gaza, a declarat una dintre sursele regionale.
"Mesajul regatului către America a fost următorul: "Mai întâi opriți războiul, permiteți ajutorul umanitar și angajați-vă pentru o soluție justă și de durată pentru a le oferi palestinienilor un stat", a declarat Abdelaziz al-Sagher, șeful think-tank-ului Gulf Research Center din Jeddah, care este familiarizat cu discuțiile în curs. "Fără aceasta, Arabia Saudită nu poate face nimic".
Problema, însă, este că premierul israelian Benjamin Netanyahu, care și-a petrecut o mare parte din cariera politică opunându-se constituirii unui stat palestinian, a respins categoric orice aspirație americană și arabă pentru un stat palestinian odată ce războiul din Gaza se va încheia.
"Normalizarea necesită într-adevăr - dacă nu din punct de vedere legal, cel puțin politic - un angajament din partea israelienilor că sunt deschiși la o soluție cu două state", a declarat una dintre sursele regionale de rang înalt, familiarizată cu gândirea saudită.
"Dacă Israelul și-ar opri ofensiva militară asupra Gaza - sau cel puțin ar declara o încetare a focului - ar fi mai ușor pentru Arabia Saudită să meargă mai departe cu acordul", a spus persoana respectivă.
Biroul de comunicare al guvernului saudit nu a răspuns la solicitările de comentarii.
Presiunea diplomatică a Riadului este determinată de dorința de a încheia un acord cât timp democrații americani se află încă la Casa Albă și controlează Senatul, precum și de îngrijorarea tot mai mare cu privire la raza de acțiune militară a Iranului, care are reprezentanți în Irak și Yemen, vecinii Arabiei Saudite, pe lângă Liban, Siria și Gaza.
În trecut, numeroși parlamentari democrați s-au opus unor astfel de pacte și au denunțat Riadul pentru intervenția sa militară în Yemen, pentru susținerea prețului petrolului și pentru rolul său în uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018.
Dar, cu Biden dornic de un acord, acum ar putea fi cea mai bună oportunitate de a obține un acord prin Congres, au declarat sursele familiare cu gândirea saudită.
Oficialii saudiți nu au explicat exact ce ar implica o "cale" acceptabilă către un stat palestinian, ceea ce le oferă o marjă de manevră pentru a încheia un acord cu Israelul care să nu implice nicio măsură obligatorie, au declarat sursele regionale.
De asemenea, nu a existat nicio încercare de a reînvia politica susținută de mult timp de Arabia Saudită, care a oferit Israelului legături normale cu întreaga lume arabă în schimbul retragerii sale din teritoriile ocupate în războiul din 1967.
Cu toate acestea, Sagher de la Gulf Research Center a declarat că Riadul și alți diplomați arabi i-au spus secretarului de stat american Antony Blinken și altor oficiali americani în vizită în SUA că, fără o presiune concretă și serioasă a SUA asupra Israelului, nu se va ajunge la un stat palestinian.
Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a declarat că Washingtonul continuă discuțiile cu Riadul cu privire la elementele americano-saudite ale acordului de normalizare - inclusiv cooperarea nucleară și garanțiile de securitate - dar totul se bazează pe faptul că Israelul trebuie să se alinieze pe calea către un stat palestinian și să pună capăt războiului din Gaza.
"Eforturile diplomatice americane sunt în prezent concentrate pe criza imediată", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, întrebat despre stadiul normalizării.
"Dar rămânem angajați față de obiectivul pe termen lung de a avea o regiune a Orientului Mijlociu mai stabilă, mai prosperă și mai integrată, inclusiv prin normalizare și avansarea unei soluții cu două state."
Blinken urmează să se întoarcă în regiune în zilele următoare.
Un oficial israelian de rang înalt, care a vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului, a declarat că există "zero șanse" ca Netanyahu să vorbească despre un stat palestinian. "Dar asta nu înseamnă că saudiții nu pot vorbi despre asta, sau oricine altcineva", a spus oficialul.
"Așa cum Israelul a spus clar, palestinienii nu vor avea suveranitate în ceea ce privește posibilitatea de a avea o armată sau de a încheia tratate cu Iranul sau de a amenința Israelul în vreun fel."
Netanyahu a declarat luna trecută într-o declarație că Israelul trebuie să dețină controlul de securitate asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan în cadrul oricărui acord în viitorul apropiat.
Într-un posibil semn al sensibilității chestiunii statutului de stat în cadrul guvernului israelian, oficialul a declarat că discuțiile de normalizare au fost gestionate exclusiv de Netanyahu și de cel mai mare confident al său, ministrul afacerilor strategice Ron Dermer.
O sursă americană a declarat că Washingtonul a crezut că dorința puternică a Riadului de a obține garanții de apărare din partea SUA înseamnă că regatul ar fi dispus să dea dovadă de o anumită flexibilitate în ceea ce privește ceea ce ar constitui un angajament israelian pentru o cale către un stat palestinian.
Un pas în această direcție ar putea fi renunțarea de către Netanyahu la opoziția sa față de Autoritatea Palestiniană de a juca un rol semnificativ în Gaza postbelică, a declarat sursa.
Stabilirea de relații cu greutatea maximă a lumii arabe musulmane sunnite ar fi cel mai mare succes diplomatic al lui Netanyahu, în timp ce pentru palestinieni, normalizarea ar readuce pe hartă aspirațiile de a avea un stat, cu sprijinul arab deplin.
"Pentru prima dată, simt că există un acord arab unificat, unanim și sincer cu privire la soluția celor două state pentru rezolvarea conflictului", a declarat Mohammed Dahlan, fostul șef al securității din facțiunea palestiniană Fatah, care se află în prezent în Emiratele Arabe Unite (EAU).
Administrația Biden crede că Netanyahu este dispus să mențină în viață perspectivele de normalizare israeliano-saudite, dar acesta nu a dat niciun semn de slăbire a rezistenței sale față de concesiile palestiniene, în parte din cauza potențialului de destabilizare a coaliției sale de extremă-dreapta, a declarat sursa americană.
Decizii dificile pentru Israel
În timpul călătoriei sale în Orientul Mijlociu de luna trecută, Blinken a folosit cererea pentru o cale spre un stat - care a fost transmisă în timpul întâlnirilor din Turcia, Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită - pentru a prezenta Israelului o poziție regională unită. El a declarat reporterilor că Israelul va trebui să ia decizii dificile pentru a-și asigura securitatea și integrarea pe termen lung în regiune.
În contextul în care se discută o nouă propunere de încetare a focului în trei etape și de eliberare a ostaticilor din Gaza, o pauză a ostilităților ar putea oferi conducătorului de facto al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, oportunitatea de a ajunge la un acord.
"Biden este extrem de interesat de acest acord. Arabia Saudită este extrem de dornică de acord", a declarat una dintre sursele regionale de rang înalt apropiate de gândirea saudită. "Aceste două părți recunosc că timpul este foarte scurt și trebuie să o facă în curând, dar israelienii îngreunează situația".
Dacă Washingtonul a satisfăcut cererile Riadului privind pactul de apărare, asistența pentru programul nuclear saudit și a obținut de la Netanyahu o formulă de compromis acceptabilă privind crearea unui stat, prințul moștenitor ar putea profita de această oportunitate, a declarat persoana respectivă.
El a spus că nu există nicio îndoială că războiul din Gaza a complicat și a întârziat procesul, dar principalul obiectiv al Riadului a fost acordul de apărare și că orice altceva, fie că este vorba de normalizarea cu Israelul sau de orice altă chestiune, a fost în esență pentru a permite încheierea unui acord.
Deși Arabia Saudită și Iranul au pus capăt rupturii lor diplomatice printr-o apropiere sponsorizată de China anul trecut, Riadul este hotărât să evite o repetare a loviturilor din 14 septembrie 2019 asupra instalațiilor sale petroliere, au declarat cele două surse regionale.
Riadul și Washingtonul au acuzat Teheranul pentru atac. Iranul a negat că ar fi avut vreun rol.
Washingtonul și Riadul au convenit să înceapă discuții privind un pact de apărare și normalizarea israeliană în timpul vizitei lui Biden în regat în 2022 pentru a repara legăturile tensionate din cauza lui Khashoggi și a deciziei SUA de a pune capăt asistenței militare acordate Riadului în războiul său împotriva Houthis din Yemen.
Biden l-a acuzat pe prințul moștenitor pentru crimă. Acesta a negat orice implicare.
Cu toate acestea, interesele energetice și de securitate i-au determinat pe Biden și pe consilierii săi să recalibreze parteneriatul strategic americano-saudit de 80 de ani, care a fost fondat pe o ecuație simplă: Cererea americană de petrol saudit și cererea saudită de arme americane. Dar este posibil ca timpul să fie pe sfârșite în ceea ce privește realizarea unui mega-acord.
Cu cât SUA intră mai adânc în campania electorală prezidențială, a declarat sursa americană, cu atât mai greu va fi pentru administrația Biden să obțină tracțiune pentru orice pact de securitate americano-saudit în Congres. Oficialii americani speră că legarea garanțiilor de apărare americane de normalizare ar putea contribui la obținerea sprijinului Congresului.
Cu toate acestea, Netanyahu ar putea prefera să aștepte rezultatul alegerilor, în care fostul președinte Donald Trump, care a avut legături călduroase cu liderul israelian și cu prințul moștenitor saudit, este favorit să fie adversarul republican al lui Biden, spun unii analiști.
Este de așteptat ca o a doua președinție Trump să susțină normalizarea israeliano-saudită, deși nu se știe cum s-ar putea poziționa în privința legăturilor consolidate dintre SUA și Arabia Saudită în domeniul apărării, au spus analiștii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News