Arabia Saudită și Rusia au decis să reducă din nou producția de petrol 

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Principalii exportatori de petrol, Arabia Saudită și Rusia au confirmat duminică că vor continua reducerile producției de petrol până la sfârșitul anului, deoarece preocupările legate de cerere și de creșterea economică continuă să afecteze piețele de țiței.

Ambele țări au transmis că reducerile lor vor fi revizuite de luna viitoare. 

Arabia Saudită a confirmat că va continua cu reducerea suplimentară voluntară de 1 milion de barili pe zi (bpd), astfel că producția va ajunge la aproximativ 9 milioane de barili pe zi pentru decembrie, a declarat o sursă a Ministerului Energiei într-un comunicat.

„Această reducere suplimentară voluntară vine să consolideze eforturile de precauție depuse de țările OPEC+ cu scopul de a sprijini stabilitatea și echilibrul piețelor petroliere”, arată sursa citată. 

În urma declarației saudiților, Moscova a anunțat, de asemenea, că va continua reducerea producției cu 300.000 de barili pe zi până la sfârșitul lunii decembrie.

Prețul maxim al petrolului în 2023 a atins 98 de dolari pe baril

OPEC+, care cuprinde țările Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliați principali, inclusiv Rusia, a redus producția de anul trecut în ceea ce se spune că este o acțiune preventivă pentru a menține stabilitatea pieței.

Petrolul a atins maximul din 2023 în septembrie, la aproape 98 de dolari pe baril pentru țițeiul Brent, deși de atunci a scăzut pentru a se tranzacționa în jurul valorii de 85 de dolari pe baril, vineri. 

Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, a făcut pentru prima dată reducerea voluntară în luna iulie, ca o completare la un acord larg de limitare a ofertei, convenit pentru prima dată de unii membri ai OPEC+ în aprilie.

Reprezentanții Arabiei Saudite au declarat în septembrie că țara își va prelungi reducerea suplimentară voluntară până la sfârșitul anului și va revizui decizia lunar.

Analiștii se asteptau ca Regatul să confirme că își va extinde reducerea in decembrie.

O decizie din iunie a OPEC+ limitează deja oferta până în 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel