Șerban Iosifescu, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, susține că au ieșit la iveală mai multe grădinițe ilegale din Capitală.
Publicitate
Șerban Iosifescu susține că odată cu intrarea grupei mari de grădiniță în cadrul învățământului obligatoriu, au ieșit la iveală mai multe grădinițe ilegale din București care ar fi mascate în centre educaționale sau pre-afterschool.
"Acum, că a devenit obligatorie grupa mare de grădiniță, ies la iveală, sutele de grădinițe ilegale din București, mascate în centre educaționale, pre/afterschool și altele de acest fel. Nu că ar dori, neapărat, să respecte legea (pentru că, așa cum a spus un fost primar, numai un bou respectă legea), ci pentru că nu se recunoaște educația primită într-o grădiniță neautorizată, iar părinții își iau copiii (și banii) și pleacă la cele autorizate. Aceste grădinițe ilegale funcționează, dintotdeauna, cu complicitatea părinților (”mie îmi place acolo, ce dacă funcționează ilegal”), până la un scandal (copil bătut etc.).
Primim zeci de reclamații privind aceste grădinițe ilegale, de la vecini (multe funcționând în apartamente) sau de la părinți, pe care le trimitem, spre investigare, mai departe (nefiind unități de învățământ nu le putem controla), poliției și poliției locale, care le tratează cu o inexplicabilă blândețe. Problema (insuficiența facilităților pentru îngrijirea și educarea copiilor) există și, din acest motiv, mai mult de jumătate dintre grădinițele private din țară (cele legale, la care se adaugă sutele de grădinițe ilegale) sunt în București și prin împrejurimi.
Deci, stimați candidați:
* Având în vedere condițiile economice, sociale și demografice aparte din București (altfel decât în restul țării – de exemplu, în privința populație active și a ocupării, inclusiv ambii părinți angajați), care impun o dezvoltare mai mare a serviciilor de îngrijire pentru copii, cum aveți de gând să susțineți (cu subvenții și alte măsuri – inclusiv monitorizare) astfel de servicii? Că bani de biciclete, de vacanțe în Grecia și alte bazaconii se găsesc în bugetul primăriei.
* Cum asigurați / garantați siguranța și sănătatea copiilor (ca să nu mai vorbim de personal calificat, educație corespunzătoare etc.) în aceste entități de educație și îngrijire a copiilor (situate la marginea legii)?
* Aveți sau nu de gând să reglementați activitatea entităților care oferă orice fel de servicii pentru copii (educație, îngrijire, distracție și timp liber, hrană etc.) măcar pe plan local, dacă la nivel național nu se mișcă nimic? Noi am trimis, acum câteva luni, o propunere Ministerului, în acest sens, prin care propuneam o reglementare a acestor activități – mai ales pentru puzderia de pre/after-school, foarte lucrative – și am avut și o discuție preliminară la ANDPDCA – ca instituție care are chiar în titlu ”drepturi” și ”copii” – pentru emiterea unei reglementări generale, comune, pentru toate entitățile care oferă servicii pentru copii. Dar, probabil au fost alte probleme mai importante.
*Când promiteți (că veți promite) înființarea de creșe, grădinițe și alte unități de îngrijire sau care oferă servicii pentru copii, să spuneți exact: unde, când vor fi gata, și de ce acolo (studiu de fezabilitate) – nu promisiuni vagi, pe care să le uitați în secunda 2 după alegeri”.", a scris Șerban Iosifescu pe Facebook.
Pentru a funcționa legal, o grădiniță trebuie să fie autorizată provizoriu sau acreditată. Instituția care autorizează/acreditează școlile și grădinițele, în urma unui audit independent, este Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), scrie Edupedu.ro.
Ziua 11. Acum, că a devenit obligatorie grupa mare de grădiniță, ies la iveală, sutele de grădinițe ilegale din...
Publicată de Serban Iosifescu pe Luni, 7 septembrie 2020
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu