Arad: 20.000 de pelerini la mănăstirile din Bodrog şi Radna

manastirea_bodrog
manastirea_bodrog

Aproximativ 20.000 de persoane au participat, duminică seară şi luni dimineaţă, la procesiunile religioase organizate de Sfânta Maria la mănăstirile din Bodrog şi Radna, din judeţul Arad, în timp ce alte mii de persoane sunt aşteptate pe parcursul zilei de luni.

La Mănăstirea Bodrog, care este cea mai veche atestată din ţară, pelerinajul a început duminică. Sute de oameni şi-au instalat corturi în curtea lăcaşului sau în apropiere, pentru a-şi petrece noaptea, în timp ce alţi pelerini au dormit pe pături, scrie Mediafax.

La Bodrog sunt prezenţi pelerini din toată ţara, dar şi din străinătate. Aceştia au refăcut, duminică seară, Drumului Crucii, ritual care se desfăşoară după modelul Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim. Această procesiune este specifică sărbătorii pascale, însă la mănăstirea Hodoş-Bodrog se organizează şi de Sfânta Maria.

Arhiepiscopul Aradului, dr. Timotei Seviciu, le-a spus pelerinilor că refacerea Drumului Crucii în 15 august accentuează legătura dintre Maica Sfântă şi Iisus.

"Este o tradiţie mai veche a acestei sfinte mănăstiri. Preoţii, împreună cu pelerinii, merg pe Drumul Crucii de două ori pe an. O dată în Vinerea Mare, refăcând drumul lui Iisus Hristos pe Golgota, şi a doua oară în ziua Adormirii Maicii Domnului, care a fost părtaşă la suferinţele Mântuitorului când a fost răstignit. Aşa cum părinţii trăiesc toate încercările prin care trec copiii lor, Maica Domnului ne-a dat un expemplu suprem de suferinţă în momentul în care şi-a văzut Fiul răstignit pe cruce", a spus Timotei Seviciu.

Credincioşii s-au oprit la cele 14 cruci aflate pe drumul spre mănăstire, unde au aprins lumânări şi s-au rugat, iar sute de pelerini au stat la coadă pentru a asculta "bătăile de inimă", despre care se spune că pot fi auzite dintr-unul din zidurile exterioare ale lăcaşului sfânt. Pe acest zid există o inimă de piatră, iar preoţii spun că doar cei cu credinţă pot auzi "bătăile inimii" dacă îşi lipesc urechile de zid.

Legenda locală spune că "bătăile de inimă", pe care unii susţin că le-au auzit, sunt ale unui preot sârb care ar fi fost zidit în peretele bisericii, în urma unui blestem al mamei sale, care nu dorea ca el să devină preot.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel