Arad: Circa 2.150 de cazuri de cancer mamar sunt înregistrate în judeţ, cu 122 de decese în 2018

Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad arată că în judeţ sunt înregistrate aproximativ 2.150 de cazuri de cancer mamar, cu 122 de decese în cursul anului 2018, în luna octombrie urmând să aibă loc o campanie de conştientizare privind nevoia de depistare precoce a bolii.

Conducerea DSP Arad precizează, în contextul în care în perioada 1 - 31 octombrie la nivel internaţional se desfăşoară campanii de conştientizare privind cancerul la sân, că majoritatea cazurilor din judeţ au fost depistate în mediul urban, respectiv 1469.

"Octombrie este luna de conştientizare a ceea ce reprezintă cancerul de sân. Marcată în ţări din întreaga lume, campania îşi propune să crească atenţia şi gradul de conştientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar şi prevenirea acestei boli deosebit de grave. Rata de incidenţă a cancerului de sân depăşeste cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, în toate ţările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezintă principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de această boală în rândul populaţiei feminine, la nivel global", se arată într-un comunicat de presă remis, luni, de DSP Arad.

Desfăşurată pentru prima dată în România, sub sloganul "Depistarea precoce a cancerului de sân vă poate salva viaţa!", campania dedicată Lunii Internaţionale de Conştientizare despre Cancerul de Sân are ca temă screening-ul. Pe perioada campaniei, profesionişti din asistenţa medicală primară vor oferi informaţii, în special femeilor cu vârsta peste 40 de ani, cu privire la metodele de prevenţie existente, posibilităţile de diagnostic şi tratament.

În România, cancerul de sân ocupa, în 2018, prima poziţie cu o pondere a incidenţei de 25,1% (9 629 cazuri noi), la mare distanţă de cancerul de colon (11,9%; 4 576 cazuri noi) şi cancerul de col uterin (8,6%; 3 308 cazuri noi). În 2018, numărul deceselor înregistrate în rândul femeilor, prin cancerul mamar, a fost de 3.544, în creştere faţă de 2017 (3.484 decese) şi faţă de 2016 (3.457 decese).

Anul trecut, în România a fost demarat proiectul de implementare a Programului pilot pentru depistarea precoce a cancerului de sân, ce se va derula pe o perioadă de 5 ani. Conform Ministerului Sănătăţii, programul pilot va furniza ghiduri şi protocoale de testare, diagnostic şi tratament, va pregăti personal medical şi va dezvolta infrastructura, astfel încât să poată fi extinsă testarea la nivel naţional.

"Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în rândul populaţiei feminine a generat o situaţie mai mult decât îngrijorătoare în România. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situează pe ultimul loc în UE", mai arată DSP Arad.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel