Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, le-a transmis românilor să fie foarte atenți, „pentru că vor fi tentative de a induce panică în rândul populaţiei”.
Publicitate
„Avem plan de alertare, de avertizare, dar şi de adăpostire. Toate indicaţiile pot fi date inclusiv până la aspectul în care se recomandă aceste tablete de iod, să fie luate de către populaţie. Deci important este ca armele tactice au un impact pe zone limitate. Asta trebuie să se înţeleagă. La acest moment, tot ce s-a discutat despre centrala nucleară Zaporojie şi ideea de a folosi aceste arme, toate analizele arată că este în afara teritoriului României, impactul este limitat. Totuşi, dacă este vreun impact care se sesizează de către autorităţile competente care măsoară radiaţiile care au crescut sau că sunt probleme, vine un nor de exemplu, da, există proceduri, există plan de lucru la nivelul Situaţiilor de Urgenţă. Nu se pune problema să nu informăm rapid populaţia. Nu se pune problema să nu dăm recomandări imediat”, a spus, vineri, la Antena 3, Raed Arafat.
„În astfel de situaţii, vor încerca muţi să inducă panică, chiar dacă nu este un impact, să spună că este un impac. Mare atenţie la acest lucru. (...) Dacă informaţia este că urmează să fie un nor peste 12 ore asupra României, un anumit impact, atunci nu se mai foloseşte RO-ALERT în această situaţie. Aici se folosesc informări obişnuite, pregătire obişnuită, cu recomandările care se dau. Poate când ajunge norul să se dea un mesaj pentru avertizare, dar nu dă imediat dacă nu este impactul imediat asupra României. Nu se dau mesaje de urgenţă maximă dacă nu este impactul imediat', a declarat Raed Arafat.
„Oamenii să nu iasă să plece cu maşina şi să se autoevacueze, dacă nu este recomandare de evacuare, pentru că recomandările de evacuare şi organizarea unor evacuări, deşi este puţin probabil să ajungem la ele, se fac împreună cu protecţia civilă şi cu structurile Ministerului de Interne, care sprijină astfel de acţiuni. Nu se fac haotic, se fac în mod organizat şi se fac pe zonele care necesită neapărat să fie evacuate. Asa se face pe baza indicaţiilor noastre, nu pe baza unor informaţii obţinute de pe Facebook sau WhatsApp, sau nu ştiu de unde. Trebuie să fim foarte atenţi, pentru că vor fi tentative de a induce panică în rândul populaţiei şi populaţia trebuie să fie pregătită să filtreze informaţiile şi să verifice de unde vin", a adăugat şeful DSU.
Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin, care a semnat împreună cu liderii acelor provincii tratatele de alipire a lor la Federaţia Rusă şi a cerut Ucrainei să înceteze imediat ostilităţile şi să revină la masa tratativelor.
„Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele, a promis liderul de la Kremlin, acuzând Occidentul că duce în război hibrid împotriva Rusiei.
„'Îndemnăm regimul de la Kiev să înceteze imediat atacurile, toate ostilităţile şi să revină la masa negocierilor, a cerut Putin în discursul susţinut în faţa membrilor guvernului, ai parlamentului şi altor reprezentanţi ai statului rus. El a subliniat că Rusia este pregătită să reia negocierile cu Ucraina, dar nu va discuta cu Kievul despre teritoriile de acum anexate, pretinzând că autorităţile ucrainene trebuie să respecte libera exprimare a voinţei populare a locuitorilor celor patru provincii, o referire la aşa-zisele referendumuri prin care Rusia doreşte să-şi atribuie o bază legală a anexării lor, fără a ţine cont de dreptul internaţional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu