Șeful DSU, Raed Arafat, a vorbit marți seară despre sancționarea medicilor ce prezintă în spațiul public teorii nevalidate științific și care, astfel, dezinformează populația.
Colegiul Medicilor din România a propus sancționarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei dacă prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific, a menționat șeful DSU, Raed Arafat, la TVR1.
Raed Arafat crede că "există și pârghii pentru a face acest lucru". Șeful DSU a amintit de cazurile medicilor care "au insistat foarte mult și au apărut la zeci de emisiuni", susținând că "acolo trebuie neapărat făcut ceva."
"Știu că în unele zone s-au luat măsuri de către universități. E o universitate care a interzis la unul dintre respectivii medici să mai predea studenților. Au găsit pârghie legală. Astfel de măsuri trebuie luate. Nu pe viață, dar măcar pe perioada cât este pandemia.", a afirmat Arafat.
Medicii care prezintă teorii ce nu sunt validate științific "nu reprezintă lumea medicală", a adăugat el.
Privind faptul că medicii în cauză vor putea în continuare să-și exprime părerea prin diferite canale de comunicare, profitând de "libera exprimare" Arafat a spus "este o diferență între o părere personală și a folosi calitatea mea de medic să induc în eroare oamenii pe idei care nu au nicio bază științifică. Și asta e deja dezinformare, nu mai e exprimare sau liberă exprimare."
"Dreptul la libera exprimare este al unuia care strigă în stradă că nu-i plac măsurile. În final, va trebui să le respecte dacă legea spune că trebuie să le respecte și asta este. Când un medic iese și spune ceva despre un aspect medical, populația se uită ca la un specialist. Nu mai este vorba de libera exprimare. Impactul este unul serios.", a mai explicat Arafat la TVR1, marți seară.
Până astăzi, 26 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.587.880 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 7.479 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.345.324 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 16.765 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 204 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Până astăzi, 45.503 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat
În intervalul 25.10.2021 (10:00) – 26.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 523 decese (260 bărbați și 263 femei), din care 12 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.
Dintre cele 523 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 3 la categoria de vârstă 30-39 ani, 14 la categoria de vârstă 40-49 ani, 37 la categoria de vârstă 50-59 ani, 124 la categoria de vârstă 60-69 ani, 192 la categoria de vârstă 70-79 ani și 152 la categoria de vârstă peste 80 ani.
Decesul înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani este al unui pacient de sex masculin, din București, în vârstă de 29 de ani, nevaccinat, care prezenta comorbidități. (Mai multe detalii, AICI.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu