Raed Arafat, șeful DSU, a făcut declarații, duminică, cu privire la intervenția pompierilor în explozia de la Crevedia.
Șeful DSU a fost întrebat dacă trebuia asigurat un perimetru astfel încât pompierii să nu fie atât de expuși.
„Doamnă, de unde vreți ca pompierii să se lupte cu incendiul? Ca să știu. Au fost folosiți roboții. Pompierii care erau lângă cisternă au fost retrași după ce au intrat roboții și deflagrația a avut loc după ce trei roboți erau în funcțiune.”
Zona a fost evacuată, au venit pompierii și au apărut mai multe persoane, inclusiv jurnaliști. Îmi aduc aminte foarte bine de modul în care au insistat să se apropie și chiar am insistat personal, împreună cu jandarmii, să se îndepărteze. La niciun moment nu s-a pus problema ca noi să permitem ca alte persoane, decât cele autorizate, să se apropie de locul incendiului.
Pompierii care au fost la intervenție nu stăteau numai să răcească cisterna. Au avut case care erau sub risc de răspândire a incendiului și au trebuit să protejeze și casele respective.
Pompierii, când intră la intervenție, intră la intervenție. Din păcate, există intervenții cu risc. Dacă doriți intervenții cu risc zero la pompieri înseamnă că nu înțelegem despre ce vorbim. Vorbim de foc, explozii și probleme. Nu ai cum să spui că am zero risc la pompieri. Da, se minimalizează riscul la maxim și una din metodele de minimalizare este introducere roboților și retragerea unei părți din pompierii care erau foarte aproape de cisternă.”, a spus Raed Arafat.
„Comandantul acțiunii, din momentul în care am ajuns eu, am fost eu, dar acolo existau inspectori șefi de Pompieri pe București-Ilfov, a mai venit și inspectorul șef Dâmbovița și pe partea de incendii, expertiza este la dânșii. Organizarea dispozitivului de incendii o fac pompierii, dar asta nu înseamnă că pompierii au greșit. Pompierii au făcut o chestiune de intervenție cu risc.", a spus Raed Arafat.
Acesta a fost întrebat dacă pompierii au fost îndrumați greșit.
„Doamnă, nu înțeleg ce doriți să dovediți cu aceste întrebări. Pompierii au făcut intervenția lor conform procedurilor. Dacă sunt probleme, le vor analiza, dacă au fost probleme punctuale, le vor identifica, dar modul în care s-a intervenit după o primă explozie, a fost un mod corect: să protejeze ce este în jur, să evacueze populația și să intervină pentru limitarea pagubelor.
La niciun moment nu au pus în cap să stingă integral incendiul pentru că gazul trebuia să fie consumat, dar trebuiau să prevină zona din jur și să prevină răspândirea la case, să prevină alte situații. Explozia era prevenită prin răcirea cisternelor. Acest lucru îl fac pompierii de fiecare dată când au implicate cisterne. Din păcate, de data asta, cisterna a explodat.”, a spus șeful DSU.
Raed Arafat a fost întrebat dacă se teme de o eventuală anchetă care l-ar putea viza.
„Doamnă, ne-am obișnuit cu acest lucru. La fiecare chestie întrebați dacă va fi anchetat comandantul pompierilor, doctorul Arafat. Este o anchetă pe care o face Parchetul, de impact al incendiului respectiv și al exploziei. Dacă Parchetul vrea să audieze pe oricine, are dreptul să cheme pe oricine dorește. Ce se va face la IGSU, este analiza internă pe intervenție pentru îmbunătățirea intervențiilor de viitor, așa cum face IGSU la fiecare intervenție.
După fiecare incendiu, acest incendiu se analizează. Întrebați colegii dumneavoastră, care au fost la fața locului, ce discuții au fost și cu mine și cu jandarmii ca să se îndepărteze, că puteam să avem și niște jurnaliști printre victime, din păcate.", a mai spus Raed Arafat.
VEZI ȘI: Crește bilanțul morților după explozia de la Crevedia https://www.dcnews.ro/creste-bilantul-mortilor-dupa-explozia-de-la-crevedia_927841.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News