Arafat: Pacienţii decedaţi la Bălceşti şi Băneasa aveau boli grave, nu puteau fi trataţi acolo

Raed Arafat
Raed Arafat

Cei doi pacienţi care au decedat în ultimele zile aveau boli foarte grave care nu puteau fi tratate în spitalul din Bălceşti, din Vâlcea şi, respectiv, la cel din Băneasa, din Constanţa, şi trebuia să ajungă în spitale de nivel superior, a susţinut, vineri, subsecretarul de stat în MS, Raed Arafat.

În legătură cu primul caz, cel din Băneasa, de miercuri, primul apel a venit la ora 9.11 prin 112. De la dispecerat s-a comunicat că maşina este la o intervenţie dar că va ajunge la caz. Bolnavul a fost văzut de medicul de familie care îl avea în grijă, iar acesta a apelat din nou serviciul 112, la ora 9.23, specificând că este vorba despre un infarct, a precizat subsecretarul de stat, într-o conferinţă de presă, citat de Mediafax.

Raed Arafat a spus că la ora 9.27 a fost trimis un echipaj de medicină de urgenţă, iar trei minute mai târziu, pacientul a fost urcat în ambulanţă spre Constanţa. Pe drum, starea acestuia s-a agravat făcând stop cardiac, moment în care a fost solicitat sprijinul unei ambulanţe de urgenţă care s-a întâlnit cu cealaltă maşină pe traseu şi au început manevrele de resuscitare.

"Din nefericire, deşi a fost resuscitat foarte mult timp, pacientul a decedat, diagnosticul fiind insuficienţă cardiacă globală, bloc de ramură stâng, infarct în antecedente", a spus Raed Arafat.

El a precizat că staţia de ambulanţă din Băneasa are două echipaje de urgenţă B2 care asigură asistenţă medicală continuă, o maşină A1 de transport şi una A2.

Şeful Ambulanţei din Băneasa a spus, la rândul său, că din 88 de cazuri din centrul Băneasa 71 de bolnavi au fost redirecţionaţi spre spitale din Constanţa şi Medgidia, iar 17 au fost transferaţi sau externaţi.

"Cazul despre care vorbim nu putea fi tratat în Centrul de sănătate Băneasa. Exact aceasta a fost şi decizia medicului de familie. Pacientul trebuia să plece la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. Nici măcar la Spitalul din Medgidia nu ar fi avut ce căuta. Acest pacient, în loc să meargă direct la medicul de familie, s-a dus la centrul de sănătate", a susţinut subsecretarul de stat.

Raed Arafat a ţinut să precizeze că o astfel de boală ca a pacientului decedat se tratează numai în anumite spitale care deţin aparatură specială şi specialişti, el exemplificând cu unităţi sanitar din Bucureşti - spitalele Floreasca, Elias, Fundeni, Militar.

Potrivit subsecretarului de stat, în acest caz ar putea exista un reproş la adresa dispeceratului din Constanţa care ar fi trebuit să trimită un medic de reanimare după telefonul primit de la medicul de familie, câştigându-se astfel 15 minute.

În cazul de la Vâlcea, de joi, primul apel a fost primit la ora 9.29 de la un vecin prin 112. Apelantul a spus că pacientul a leşinat. Dispeceratul a reuşit să-i spună să pună pacientul în poziţie laterală, dar convorbirea s-a întrerupt, a explicat subsecretarul de stat.

La ora 9.37 apelantul a revenit anunţând că a plecat spre spitalul din Bălceşti, moment în care au fost solicitate mai multe informaţii, dar în ciuda dispeceratului de a da indicaţii, cel care suna închidea destul de repede. Ulterior dispeceratul l-a apelat pe apelant, dar conducătorul auto ajunsese la Spitalul din Bălceşti, unde decesul pacientului a fost confirmat de doi medici de familie şi de echipajul ambulanţei care a ajuns la faţa locului.

În cazul de la Vâlcea, bărbatul a suferit o hemoragie masivă de trunchi cerebral care a afectat centrul respirator, diagnosticul fiind stabilit de către legişti, a susţinut subsecretarul de stat.

El a precizat că şi în acest caz trebuie să se ia în considerare mai multe aspecte legate de faptul că toate convorbrile sunt înregistrate, iar ambulanţele sunt supravegheate prin GPS.

"Trebuie să se ştie că toate convorbirile la 112 sunt în registrate, iar numerele de telefon, chiar şi mascate, apar în dispecerat. Totodată, toate ambulanţele sunt supravegheate GPS. Astfel am putut constata că ambulanţa care era plecată la o urgenţă la Drăgăşani a rămas acolo 45 de minute în loc de 15 cât ar fi fost legal în condiţiile în care aveau o zonă descoperită. S-ar fi putut economisi 30 de minute. Era vorba despre o gravidă care nu reprezenta urgenţă medicală", a spus subsecretarul de stat.

Potrivit lui Raed Arafat, după închiderea Spitalului din Bălceşti în zonă a mai fost adusă o ambulanţă de urgenţă.

"Spitalul din Bălceşti nu ar fi putut rezolva acest caz având în vedere că în unitatea sanitară există specialitate de ginecologie, ORL şi un medic pensionar. Era nevoie ca pacientul să fi fost transportat rapid la spitalul din Craiova sau Râmnicu Vâlcea după acest accident vascular grav la nivelul trunchiului cerebral", a mai spus subsecretarul de stat.

El a ţinut să adauge că nu găseşte nicio corelare între faptul că este deschis sau închis centrul de sănătate sau un spital de categoria a patra pentru care legea spune că trebuie evitate în urgenţele de acest grad.

Potrivit lui Raed Arafat, până în 2014, potrivit legii sănătăţii, echipajele de urgenţă trebuie să ajungă în zonele rurale inclusiv elicopterele în cel mult 20 de minute. De asemenea, el a spus că într-un caz grav se trimite cea mai apropiată maşină chiar dacă aceasta nu are medic iar spre ea vine la întâlnire o maşină de urgenţă.

"Din păcate, oamenii, încă din dorinţa de a-şi ajuta semenii cărora le este greu, îi pun oricum în maşină şi pleacă cu ei spre spital. Este recomandat în toată lumea ca la respectivele cazuri să vină un echipaj sanitar chiar dacă are doar ambulanţier pentru a prelua pacientul pentru ca pe traseu să fie preluat de un echipaj de urgenţă de grad 0 care se află la o distanţă mai mare şi ajunge mai greu. Din păcate accidentul vascular cerebral de trunchi este de regulă nerecuperabil, pacientul putând fi eventual donator de organe. De asemenea, şi celălalt pacient cu infarct vechi şi diagnostic complicat care a suferit un nou infarct putea din secundă în secundă să-şi agraveze starea de sănătate", a conchis Raed Arafat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel