Arafat, protest. Explicații despre gazele folosite în piață: "Asta se plăteşte în viitor"

După ce, în mediul online, s-au vehiculat tot felul de informații potrivit cărora gazele folosite de jandarmi în Piaţa Victoriei ar putea avea efecte catastrofale asupra populaţiei, Raed Arafat a oferit mai multe informații.

"Orice informaţie pe care iei de pe Facebook trebuie să o verifici, să te consulţi cu un specialist, să nu o iei de bună. Ce aberaţii putem găsi acolo (....) Acest comunicat l-am dat când am văzut că populaţia începe să piardă încrederea şi să meargă îngrijorată, fără să aibă simptome, la medic.

Trebuia să iasă cineva să spună câteva puncte de vedere bazate ştiinţific. Populaţia are dreptul să creadă sau nu. Era datoria noastră (...) Am vorbit şi cu colegii din afară României, experți în toxicologie. Şi ei s-au confruntat cu astfel de situaţii şi nu au avut efecte pe termen lung, ci doar în cazul în care s-au folosit gazele în spaţii închise, iar oamenii au rămas acolo timp îndelungat (...)

Am solicitat datele exacte despre ce substanțe s-au folosit, am solicitat în scris de la Jandarmerie. Am vorbit să obţinem informaţii suplimentare de la cei de la care s-au cumpărat substanţele şi am obţinut certificate de conformitate (....) De regulă, efectele sunt imediate (...) Posibil ca o persoană care are o boală de bază să se exacerbeze, dar nu în masă, cu modificări de ADN sau substanțe cancerigene.

Ieri, vreo 50 de persoane s-au prezentat la un singur spital, iar azi până la 14:00, 16 persoane. Au venit şi la 05:00 dimineaţa pentru consult. S-au făcut şi analize de toxicologie şi nu s-a demonstrat nimic anormal în sânge. Astea sunt informaţiile pe care le am până acum (...) Nu cred că este vreun medic care să nege ceva care există sau să spună că există când nu este adevărat", a spus Arafat, la Antena 3.

"Este ca şi cum cineva ar lua pistolul şi ar trage cu gloanțe în piciorul propriu"

"Sistemul de Urgenţă este unul care trebuie să fie echidistant şi să aibă un singur scop: deservirea prsoanei care are nevoie de el. Orice modalitate de a induce lipsa de încredere populaţiei în sistemul de urgenţă este ca şi cum cineva ar lua pistolul şi ar trage cu gloanțe în piciorul propriu. Asta se plăteşte şi se decontează în viitor. Oamenii au dreptul să sune şi să ceară lămuriri. Nu este nimic anormal.

Cei care sunt îngrijoraţi sau consideră că persistă anumite probleme, în urma expunerii la aceste substanţe, au dreptul să solicite consultul. Rolul medicului este să constante clinic dacă aceste probleme există, unde, cum. Dreptul persoanei de a se prezenta la spital nu poate nimeni să i-l ia", a mai adăugat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel