Asociaţia Română Anti SIDA doreşte modificarea fişei medicale pentru obţinerea permisului auto, astfel încât să nu mai fie specificat diagnosticul, ci să fie menţionat doar "apt", "inapt", "apt condiţionat".
În opinia ARAS, notarea pe fişele medicale a unui diagnostic cum ar fi cancerul în remisie, alături de calificativul "apt" nu are nicio implicaţie pentru permisul auto al unei persoane, dar are implicaţii asupra datelor personale.
"În ţările Europei, cu excepţia României şi Bulgariei, aceste tipuri de formulare conţin calificativul apt, inapt, apt condiţionat şi nu antecedente personale sau denumirile unor boli cronice fără relevanţă în domeniul pentru care se solicită documentul respectiv. ARAS solicită dezbaterea publică la MS pentru completarea ordinului privind aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea autovehiculelor. Dorim modificarea fişei medicale şi eventual şi a altor fişe şi adeverinţe medicale, formulare de adeverinţe care sunt stabilite prin ordin al MS, astfel încât pe aceste fişe care ajung la personalul medical, la învăţătoare, la asistenta de la şcoală, la funcţionarul de şomaj, sunt documente care ajung la oameni care nu au pregătire medicală şi care nu sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea", a declarat coordonator de proiect ARAS Liana Velicu în cadrul unei dezbateri publice organizate joi la Ministerul Sănătăţii.
Astfel, ARAS ar dori ca în fişa medicală să nu mai fie trecut diagnosticul, ci să fie specificat doar "apt", "inapt", "apt condiţionat".
"În momentul acesta şi fişa medicală are antecedente personale, există formularul de adeverinţă medicală unde există rubrica pentru înscrierea la şcoală, grădiniţă, facultate în care se arată că se află în evidenţă, iar medicii sunt obligaţi să noteze bolile cronice, unele din aceste boli cronice confruntându-se cu o foarte mare discriminare vorbim aici de infecţia cu HIV, hepatită, boli psihiatrice, cancer. (...) Cancer sau boli de rinichi sunt nişte informaţii care îşi aparţin şi nu vrei să ştie funcţionarul de la Poliţie care trebuie să îţi preschimbe permisul dacă ai sau nu au un sân, în cazul cancerului de sân este ceva personal. Nu are nicio relevanţă asupra condusului maşinii", a spus Liana Velica.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News