Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre problemele pe care Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) le are în atribuții și nu le rezolvă.
Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD, a fost invitat la DC News, unde a vorbit despre problemele din Delta Dunării. Jurnalistul Val Vâlcu i-a adresat acestuia o întrebare referitoare la implicarea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în rezolvarea problemelor locale:
„De mulți ani nu observăm ce face Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD)? Cum e colaborarea cu localnicii, cu cei care trăiesc în Delta Dunării?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
„Cu toate că prin Legea 82 este obligată și are acest atribut al administrării Deltei Dunării, din păcate, ARBDD a uitat să mai comunice efectiv cu localnicii. Sunt măsuri luate din birou, măsuri luate după ureche. În acest moment, avem avem o guvernatoare care mai mult lucrează pe organizări interne decât pe ceea ce înseamnă rezolvarea unor probleme stringente în Deltă. De la pește până la trasee și autorizații. Sunt lucruri care trebuie să revină în atenție pentru a relua acest dialog cu localnicii, cu primarii, cu comunitățile.
Nu e suficient să facem un joc de imagine în care să invităm primarii în birou, din 12 să vină 4, iar apoi să facem o postare pe Facebook și să spunem că am discutat. Nu știu dacă asta e soluția, pentru că te duci în teren și vezi că sunt probleme cu șacalii, cu colmatările canalelor, avem nevoie neapărat de un studiu de impact suport-turistic. Avem 9.800 de locuri de cazare autorizate, adăugăm încă 2.000 nedeclarate, la negru. Nu avem un studiu care să ne spună câte bărci ar trebui, câți turiști ar suporta Delta, cum s-ar putea face un management coerent al deșeurilor. De asemenea, nu avem o abordare coerentă referitoare la deplasări“, a precizat Cătălin Țibuleac.
„Ne mândrim cu Delta Dunării, deşi iată că încep să apară tot felul de mlaştini care capătă denumirea de deltă. Avem şi în Bucureşti unul, un părculeţ care îşi arogă numele ăsta, Delta Văcăreşti, care este o pepinieră de ţânţari şi şobolani. Cum este în unica deltă a Dunării, cum a fost acest an turistic?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Delta rămâne la fel de frumoasă, la fel de impresionantă ca destinaţie turistică şi reuşim pas cu pas să ne revenim ca industrie. Turismul în deltă îşi revine şi dovadă stau cifrele care ne apropie de anul 2019, cu o mică diferenţă la străini din păcate. Avem încă această pierdere la străini, care sunt reticenţi în a călători. Avem o scădere de doar 10 la sută faţă de 2019 anul acesta, dar este recuperabilă în momentul în care reuşim să revenim pe piaţa internaţională ca promovare“, a declarat Cătălin Ţibuleac (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News