Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) au semnat, vineri, în cadrul unei manifestări care a avut loc la sediul BRD, un contract de 1,1 milioane de dolari pentru programul ExoMars, în cadrul căruia ARCA va testa paraşutele ce vor fi utilizate de o navă spaţială pentru a se plasa pe suprafaţa planetei Marte.
ARCA va construi două baloane de mare altitudine şi două vehicule de test, cântărind o jumătate de tonă fiecare. Vehiculul - DTV (Drop Test Vehicle) - va fi lansat până la altitudinea de 30 de kilometri, deasupra Mării Negre. Vehiculul va cădea, până va atinge o viteză de 0,8 Mach. La această viteză transonică, DTV va declanşa sistemul de paraşute, pentru a le testa în zbor, în condiţiile atmosferice simulate ale planetei Marte. Datele de zbor vor fi transmise de la DTV la Centrul de control şi comandă a zborului aparţinând ARCA, se arată într-un comunicat ARCA transmis redacției.
"ARCA va testa paraşutele pentru nava spaţială ExoMars în 2013, pe parcursul programului «High Altitude Drop Test». După încheierea programului, va trebui să calificăm paraşutele pentru integrarea la bordul navei spaţiale ExoMars, ceea ce îi va permite să se plaseze în siguranţă pe suprafaţa planetei Marte", a spus Don McCoy, ExoMars Project Manager, ESA.
"Explorarea spaţială este obiectivul ARCA pe termen lung şi implicarea în programul ExoMars este parte a viziunii noastre. Pentru programul ExoMars, ARCA va construi sistemele de zbor care vor permite testarea şi va efectua două zboruri pentru a testa paraşutele de recuperare", a spus Dumitru Popescu, preşedintele ARCA.
Programul ExoMars al Agenţiei Spaţiale Europene vizează explorarea planetei Marte. Vehiculul spaţial ExoMars va fi lansat în ianuarie 2016, cu o rachetă rusească Proton, iar călătoria spre Marte va dura în jur de 9 luni. Sistemul ExoMars va fi format dintr-o navă (Orbiter) şi un Lander (Modulul Demonstrator de intrare, coborâre şi plasare pe sol - EDM). Cu trei zile înainte de a ajunge pe Marte, EDM se va decupla de Orbiter şi va intra în atmosfera planetei roşii. Acesta va frâna, folosind o paraşută şi se va plasa uşor pe solul marţian, folosind motoare rachetă. EDM va oferi Europei tehnologia de plasare pe suprafaţa planetei Marte. Secţiunea Orbiter se va plasa pe o orbită eliptică în jurul lui Marte şi apoi va traversa atmosfera înaltă, pentru ca, în cele din urmă, să se stabilească pe o orbită circulară de aproximativ 400 de kilometri, de unde va realiza misiunea ştiinţifică.
Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) este o organizaţie non-guvernamentală, care doreşte să câştige competiţia de 30 milioane de dolari Google Lunar X Prize şi să lanseze în cosmos prima rachetă românească capabilă să transporte un cosmonaut.
Printre obiectivele echipei ARCA se numără dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă să transporte o încărcătură de 300 de kilograme în orbita terestră joasă, dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior, dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu