ARCA vrea să construiască primul avion supersonic românesc

Asociaţia Română pentru Cosmonautică și Aeronautica (ARCA), a anuntat, miercuri, ca vrea să construiască primul avion supersonic românesc de mare altitudine destinat extinderii capabilităţilor ARCA de lansare a rachetei Haas II, pentru competiţia americană de astronautică Google Lunar X Prize și pentru dezvoltarea turismului spațial

Avionul E - 111 va avea capacitatea de zbor supersonic cu viteze de Mach 1,5 la altitudini de 16.000m, în cazul transportului rachetei Haas II. În ceea ce privește folosirea ca platformă de dezvoltare a tehnologiilor pentru turismul spaţial, va dezvolta viteze de Mach 2,6 la altitudini de 30.000m.

Aeronava va decola de pe suprafaţa mării, va executa un zbor orizontal de accelerare, până la viteze subsonice ridicate. Va urma o ascensiune rapidă, în circa două minute, până la altitudinea de 16.000m, unde va elibera racheta Haas II, care va urma programul de zbor propriu. E - 111, fără sarcina utilă acroşată, va reveni planat pe suprafaţa mării.

Echipajul va fi format din doua persoane, pilot și navigator, urmând să devină primul avion supersonic romanesc. Cabina avionului este separabilă şi este echipată cu două paraşute propulsate cu motoare rachetă proprii. Astfel, cabina avionului poate fi separata de avion la viteze de Mach 0 - 1,2 şi înălţimi de 100 m si poate aduce echipajul in siguranţă pe suprafaţa mării.

Propulsia va fi asigurată de un motor rachetă cu combustibil lichid, funcţionând cu apă oxigenată şi kerosen. Datele geometrice şi masele aparatului nu sunt comunicabile.

Finalizarea lucrărilor ARCA este stabilită pentru jumătatea anului 2012. Prima decolare va avea loc la sfârşitul anului 2012, iar primul zbor supersonic al avionului E-111 este prevăzut pentru prima jumătate a anului 2013.

Începând cu 1 februarie 2011, ARCA va oferi publicului din țară și din lume o oportunitate unică, aceea de a participa zilnic, pe parcursul unui an și jumătate, prin intermediul camerelor video, la povestea creării supersonicului românesc, care va lansa racheta Haas II spre Lună, în cadrul competiţiei de astronautică Google Lunar X Prize.

Acesta va fi un program care se adresează publicului care preţuieşte educaţia, cultura, ştiinţa, munca şi au în suflete dorinţa de a vedea derulându-se, un proiect major pentru România.

Programul este finanţat integral din surse private, prin sponsorizări şi donaţii. Principalul partener al ARCA este BRD - Groupe Societe Generale. ARCA a decis să nu comunice deocamdată valoarea programului.

"Prezentarea programului avionului experimental supersonic E-111, cu câteva zile înainte de Crăciun şi la câteva zile de la Centenarul zborului primului avion cu reacţie din lume, realizat de Henri Coandă, nu este întâmplătoare. Am ales acest moment pentru că dorim ca cei care vor vedea acest anunţ să se bucure de existenţa unui program major, pozitiv, inspiraţional, pe care România îl aşteaptă de 20 de ani. Un program în care să spere, un program care să însemne progres. Avionul supersonic E-111 este un asemenea program.

Va fi un pas major înainte pentru ARCA si pentru România. Dezvoltarea sa a avut la baza valorile pe care ARCA si partenerii săi le preţuiesc cel mai mult: inovaţia, dinamismul şi mai presus de toate gândirea pozitivă. ARCA porneşte îndrăzneţ, într-o cursă pe care, ca de fiecare dată, şi-a propus să o câştige.”, a declarat Popescu Dumitru, preşedinte ARCA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel