ArcelorMittal Galaţi furnizează oţel pentru un vas de cercetare antarctic de aprovizionare şi cu capabilităţi de spărgător de gheaţă, solicitat de Guvernul australian, şi care va extinde explorarea în mările de sud şi Antarctica, informează compania
În prezent, nava - care va avea o lungime de 165 de metri - este construită de Şantierul Naval Damen din Galaţi, iar livrarea vasului este programată pentru aprilie 2020.
"Acest proiect arată capabilitatea tehnică a combinatului nostru de a produce table groase de calitate înaltă, dar şi capacitatea echipei locale de a se transforma şi a se adapta la cerinţele speciale ale clienţilor noştri", a declarat Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi.
Proiectat pentru a efectua atât acţiuni de cercetare, cât şi aprovizionare în apele antarctice, nava va putea sparge gheaţa groasă de 1,65 metri la viteze de 3 noduri şi va aproviziona staţiile permanente de cercetare ale Australiei cu mărfuri, echipament şi personal. Nava va avea laboratoare ştiinţifice şi birouri pe o suprafaţă de 500 metri.
"ArcelorMittal Europa - Produse Plate şi Grupul Damen au o colaborare îndelungată care se consolidează prin acest proiect de mare anvergură", se menţionează în comunicat.
Provocări pentru ArcelorMittal
Una dintre principalele provocări rezolvate cu succes de ArcelorMittal a fost aceea de a livra tabla în dimensiunile necesare - o treime dintre ele trebuiau să fie subţiri şi late, cu grosimi de 6 - 8 milimetri şi lăţimi de 3.000 de milimetri. Tablele mai subţiri sunt utilizate pentru puntea vasului, în timp ce tablele mai groase sunt utilizate, de obicei, pentru a forma corpul navei. În plus, tablele extra-largi reduc semnificativ volumul de sudură.
"Apropierea ArcelorMittal Galaţi de Şantierul Naval Damen a redus riscul de întârziere a livrărilor şi a permis experţilor noştri să ofere un răspuns rapid la oricare dintre întrebările tehnice pe care le-ar putea avea clientul. Pentru a recunoaşte în mod formal începerea construcţiei, la ceremonia oficială, conform tradiţiei, mai multe monede au fost plasate sub chilă, inclusiv o monedă olandeză de argint din 1642, an în care exploratorul olandez Abel Tasman devenise primul european a ajuns în Tasmania. Tasmania nu este doar locul în care se află Divizia Antarctică a Australiei, ci şi capitala insulei, Hobart, unde va fi şi portul navei", se precizează în comunicat.
ArcelorMittal este lider mondial în industria oţelului şi activităţi miniere, cu o prezenţă în 60 de ţări şi amprentă industrială în 19 ţări.
Grupul este listat la bursele din New York (MT), Amsterdam (MT), Paris (MT), Luxemburg (MT) şi la bursele din Barcelona, Bilbao, Madrid şi Valencia (MTS).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu