A plăti alimente fără card, smartphone sau cash, ci pur și simplu punând mâna pe terminalul de plată, poate părea SF, dar este realitate. Patrick Pauman, un olandez în vârstă de treizeci și șapte de ani, care se definește drept „biohacker” i s-au implantat sub piele 32 de microcipuri, cu care poate deschide uși, poate plăti în magazine și poate lua metroul.
Sistemul electronic introdus sub piele înlocuiește cheile electronice, cărțile de vizită, cărțile de credit, biletele de tren. Un accesoriu care simplifică viața de zi cu zi a utilizatorilor, și care, spun susținătorii, este un obiect complet pasiv care emite date doar atunci când puneți mâna pe un cititor de carduri NFC (tehnologia comunicației wireless cu rază scurtă și frecvență înaltă care permite schimbul de informații între dispozitive și care este prezent și în smartphone-urile noastre), potrivit Europa Today.
Patrick Pauman a declarat pentru BBC că nu are nicio îngrijorare cu privire la securitate sau confidențialitate. Implanturile, explică el, „conțin același tip de tehnologie pe care oamenii o folosesc zilnic. De la telecomenzi la deschiderea ușilor, la carduri bancare sau carduri pentru transportul în comun". Procedura de introducere a microcipului, spune Paumen este foarte simplă, se poate face de un perforator și" doare la fel de tare ca pe cineva care te ciupește de piele".
Încetul cu încetul, ideea își face loc în societate, în Suedia peste 4 mii de oameni au decis să implanteze microcipuri sub piele, în alte țări europene, în schimb, vorbim de câteva sute de oameni.
Tehnologia care presupune implantarea de microcipuri în corpul uman nu este nouă, dar acesta este un caz extrem. Cu toate acestea, BBC raportează un sondaj efectuat în 2021 pe 4 mii de europeni care a arătat că 51% dintre respondenți ar lua în considerare ideea instalării unui cip sub piele.
A avea un cip NFC implantat sub piele oferă, conform primilor săi utilizatori, multe beneficii în viața de zi cu zi. Pentru criticii săi, practica este simptomatică a dorinței de a monitoriza și mai mult populația.
Nada Kakabadse, profesor de politică, guvernanță și etică la Henley Business School de la Reading University, este, de asemenea, precaută cu privire la viitorul cipurilor încorporate mai avansate.
„Există o parte întunecată a tehnologiei care are potențial de abuz”, spune el. „Pentru cei cărora nu le place libertatea individuală, se deschid orizonturi noi și seducătoare pentru control, manipulare și oprimare.” „Și cine deține datele? Cine are acces la date? Și este etic să cipăm oamenii așa cum facem cu animalele de companie?”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News