Are Rusia intenții de ”a începe ceva” împotriva NATO? Răspunsul lui Mircea Geoană

Inquam Photos / Liviu Chirica
Inquam Photos / Liviu Chirica

Mircea Geoană a spus că, în prezent, nu există „condiţii pentru un minim de teren” pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina. 

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că, în prezent, nu există „condiţii pentru un minim de teren” pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina.

„Trebuie să spunem că, din punct de vedere politic, de această dată, nu vedem condiţii pentru o negociere între cele două părţi în viitorul apropiat, dintr-un motiv care este evident. (...) Poziţiile sunt atât de diferite şi atât de masiv îndepărtate una de alta, încât, astăzi, nu vedem condiţii pentru un minim de teren unde să se poată ajunge la un început de negociere”, a spus Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că perioada de iarnă „va conduce probabil la o încetinire relativă a intensităţii războiului”.

„Asta nu exclude şi operaţiuni militare în timpul iernii, dar, din păcate, astăzi nu vedem condiţii reunite pentru o soluţionare politică. (...) Pe termen scurt, nu vedem condiţii politice care să conducă la o astfel de soluţie negociată”, a punctat Mircea Geoană.

De asemenea, a spus că la nivelul aliaţilor există comunicare cu partea rusă „pe canale politice şi pe canale specializate, militare şi de intelligence, (...) în afara discuţiei despre Ucraina”. „Nimeni din cadrul Alianţei nu negociază ceva în numele Ucrainei. Este un lucru la care ţinem foarte mult. Şi, la nivelul alianţei noastre, politic nu avem contacte cu Rusia, dar preşedintele Comitetului Militar, amiralul Rob Bauer, a avut o corespondenţă scrisă cu generalul Gherasimov. Nu vedem semnale foarte încurajatoare din partea Federaţiei Ruse” a completat secretarul general adjunct al NATO, notează Agerpres.

Totodată, Mircea Geoană a vorbit despre nevoia de a evita escaladarea conflictului prin incidente sau accidente. „Nu vedem, în postura rusească de astăzi, riscuri sau intenţii sau resurse pentru a începe ceva împotriva NATO”, a precizat Mircea Geoană.

Citește și...

Mircea Geoană anunţă o bombă socială: O revoluţie a săracilor

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, avertizează că urmează o bombă socială, o revoluţie a săracilor.

„Statele bogate se preocupă să o prevină. Marile universități primesc granturi să cerceteze noi mecanisme sociale. Guvernele angajează laureați ai premiului Nobel să creeze noi modele economice. Experți de toate calibrele proiectează poduri ideologice peste falia dintre bogați și săraci”, a declarat Mircea Geoană. 

În cadrul unei conferinţe organizate de Proiectul România 2030 la Cluj-Napoca, Mircea Geoană, românul cu cea mai înaltă funcţie internaţională, a avertizat asupra riscurilor sărăciei la nivel global, dar şi în România.

„Când, în România europeană, două treimi din cei care muncesc sunt în risc de sărăcie, înseamnă că ceva este profund greşit în modelul nostru economic şi contractul nostru social.

Thomas Piketty ne arată că prăpastia dintre bogații și săracii lumii crește necontenit, de cel puțin un secol și jumătate. Bogații sunt tot mai puțini și mai bogați, în timp ce săracii sunt tot mai mulți și mai săraci. Bogăția se retrage și se concentrează în timp ce sărăcia se amplifică și se revarsă.  Asta pentru că renta capitalului e mai mare decît renta muncii, și nu există niciun indiciu că această situație s-ar schimba.

Undeva, în viitorul apropiat, așteaptă, deci, o bombă socială. O revoluție a săracilor își caută vocea, liderii și mijloacele. De aceea, statele bogate se preocupă să o prevină. Marile universități primesc granturi să cerceteze noi mecanisme sociale. Guvernele angajează laureați ai premiului Nobel să creeze noi modele economice. Experți de toate calibrele proiectează poduri ideologice peste falia dintre bogați și săraci. Asta incercăm să facem şi noi, astăzi.

Dar, deocamdată, toate schițele rămân pe planșetă. Nimeni nu vrea să renunțe la bogăție: nici statele, nici corporațiile, nici indivizii. Așa că sărăcia a rămas liberă să bântuie societățile. E o boală care nu trece de la sine, fiindcă ține de natura profund inegală a umanității”, a concluzionat Geoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel