Află ce declarații a făcut președintele Vladimir Putin.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este ”categoric împotriva” desfășurării de arme nucleare în spațiu.
Comentariile sale au fost făcute în timpul unei întâlniri televizate cu ministrul Apărării, care a negat, de asemenea, că Rusia ar avea astfel de planuri.
Săptămâna trecută, oficialii americani au declarat că Rusia dezvoltă o nouă armă antisatelit ”îngrijorătoare” care încă nu a fost folosită. Rapoartele presei americane au afirmat că aceasta ar avea o bază spațială și ar fi înarmată cu un focos nuclear.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că administrația americană ia ”foarte în serios” această dezvoltare și că președintele Joe Biden a ordonat deja ”un angajament diplomatic direct cu Rusia” în legătură cu această amenințare.
Putin a cerut respectarea acordurilor internaționale privind armele spațiale și a declarat că Rusia s-a oferit de mai multe ori să lucreze împreună pentru a le consolida.
”Poziția noastră este clară și transparentă. Întotdeauna am fost categoric împotriva desfășurării de arme nucleare în spațiu și suntem în continuare împotrivă”, a declarat Putin, conform BBC.
Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat: ”În primul rând, noi nu avem așa ceva. În al doilea rând, ei știu că nu le avem... dar tot fac scandal”.
El a repetat afirmațiile oficialilor ruși potrivit cărora declarațiile SUA au fost un șiretlic pentru a-i speria pe legislatorii americani să adopte un ajutor suplimentar pentru Ucraina.
Un grup de republicani din Camera Reprezentanților blochează de mai multe luni un pachet de ajutor care include o sumă vitală de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
Kirby a respins cu fermitate afirmațiile Moscovei.
Vorbind la o zi după ce președintele Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților, Mike Turner, un republican de rang înalt, a emis avertismente vagi privind o ”amenințare gravă la adresa securității naționale”, el a declarat reporterilor că nu există o amenințare imediată la adresa poporului american.
”Nu vorbim despre o armă care poate fi folosită pentru a ataca ființe umane sau pentru a provoca distrugeri fizice, aici pe Pământ”, a spus el.
Deși armele spațiale par desprinse din paginile romanelor științifico-fantastice, experții militari au avertizat de mult timp că spațiul va fi probabil următoarea frontieră a războiului într-o lume din ce în ce mai dependentă de tehnologie. Aceștia spun că Rusia și China au dezvoltat în mod constant capacități militare în spațiu, încercând să ajungă din urmă SUA.
Cele trei țări au deja capacitatea de a ataca sateliți din întreaga lume. Dar, teoretic, nu pot folosi arme nucleare acolo. Cele trei sunt semnatare ale Tratatului privind spațiul cosmic din 1967, care interzice țărilor să trimită pe orbită ”orice obiect purtător de arme nucleare sau de orice alt tip de arme de distrugere în masă”.
Însă experții spun că tratatul nu oferă nicio garanție de siguranță în climatul geopolitic actual, din cauza tendinței Rusiei de a nu-și respecta obligațiile din tratat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu