Petre Mihai Băcanu, Mihai Creangă și Anton Uncu, cei trei jurnaliști care au încercat să-l doboare pe Ceaușescu, au fost arestați în 1989, după ce au tipărit clandestin primul număr al ziarului România. Operațiunea ”R” a fost considerată de Ceaușescu cea mai spectaculoasă realizarea a Securității.
Anton Uncu a murit în 1998, iar Mihai Creangă s-a stins ieri, 25 decembrie 2019. Petre Mihai Băcanu își amintește, pentru DCNews, cum au pus la cale tipărirea ziarului, cum au fost arestați, clipele grele ale detenției și momentul eliberării miraculoase, în 22 decembrie 1989.
"Am stat 6 luni într-o celulă, singur, povestește Petre Mihai Băcanu. Fuseserăm arestați pentru propagandă împotriva orânduirii socialiste, dar ulterior se mergea pe înaltă trădare. Apoi, spre final, se duceau spre o infracțiune de drept comun. România declarase că nu avea deținuți politici, nu doreau să se știe de dizidențe. Pe mine și pe Chivoiu, maistru tipograf, vroiau să ne facă să declarăm că am luat din tipografie mai mult cu 3 kilograme de litere de plumb (după ce și așa umflaseră cantitatea pe care au găsit-o la percheziție), ca să-l poată acuza de furt din avutul obștesc.
Uncu și Creangă erau deținuți în celule diferite, nu aveai cum să te vezi, nu știam nimic de ei. Lui Creangă voiau să-i bage un adulter, că se pedepsea penal, pe atunci. Pe Uncu nu mai știu de ce l-au acuzat. Am negociat efectiv cu anchetatorul o acuzație. Mi-a spus:
-De aici tot nu ieși, mai bine să ajungem la o înțelegere. Ia un viol asupra ta!
-Viol, aici, l-am întrebat?
-Nu-ți face probleme, alături e arestul Inspectoratului General al Miliției. Luăm una de drept comun, o vânzătoare de la Alimentara, ceva, și o transformăm în martor, zice că ai comis o tentativă de viol. Se condamnă la fel și violul și tentativa, dacă vrea judecătorul.
Varianta a doua, își amintește Petre Mihai Băcanu, a fost specula cu mașini. Am avut două vechituri de mașini, un Rover...Mi-am zis: pe asta cu mașinile pot s-o dovedesc mai târziu, că n-a fost decât o înscenare, cu violul...unii vor spune că a fost. Am acceptat înțelegerea, pe varianta speculei. A fost un circ la tribunal. S-a judecat într-o sâmbătă, când tribunalul nu lucra, într-o sală plină de securiști. Celorlalți le-a dat drumul după trei luni, cu domiciliu forțat. Au suferit, poate, mai mult decât mine, erau urmăriți, nu aveau voie să vină în București, la familii”, mărturisește Petre Mihai Băcanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu