Arestări în rândul utilizatorilor de internet din Turcia acuzaţi de propagandă împotriva ofensivei din Siria

Autorităţile din Turcia au arestat joi peste 20 de persoane acuzate de "propagandă teroristă" şi împotriva ofensivei turce în Siria şi de "incitare la ură", informează AFP. Împotriva opozanţilor care critică operaţiunea militară a fost deschisă o anchetă.

Conform agenţiei de presă Anadolu, preluată de AFP, la Mardin, în sud-estul Turciei, au fost reţinuţi 21 de utilizatori ai reţelelor sociale online. Miercuri noaptea fusese arestat şi coordonatorul site-ului de internet al ziarului de opoziţie BirGun, Hakan Demir, în legătură cu un mesaj pe contul de Twitter al publicaţiei, care menţiona că bombardamentele turce au rănit civili.

Demir a fost eliberat joi după-amiază, însă autorităţile i-au confiscat paşaportul.

Biroul procurorului general din Ankara a anunţat că a fost deschisă o anchetă împotriva a doi lideri ai partidului pro-kurd HDP, Sezai Temelli şi Pervin Buldan, şi a altor membri ai aceleiaşi formaţiuni politice. Ei sunt suspectaţi de "propagandă teroristă" prin denigrarea ofensivei declanşate miercuri de Turcia împotriva miliţiei kurde YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului).

HDP este singurul partid politic din Turcia care s-a opus intervenţiei armate, pe care mai mulţi lideri au calificat-o drept "invazie". Joi, Temelli şi-a menţinut poziţia şi a cerut guvernului "să înceteze imediat această operaţiune militară unilaterală", considerând că este vorba de o "agresiune" şi de o "tentativă de ocupaţie".

În general, personalităţile politice şi vedetele din Turcia difuzează mesaje elogioase la adresa armatei cu ocazia fiecărei operaţiuni, remarcă AFP.

Luptătorii kurzi din YPG au fost susţinuţi de Statele Unite şi partenerii occidentali ai Washingtonului împotriva Statului Islamic, însă Turcia consideră că este vorba de o organizaţie teroristă care îi ameninţă securitatea.

Anul trecut, cu ocazia unei alte ofensive împotriva YPG, autorităţile turce au arestat sute de persoane sub aceeaşi acuzaţie de "propagandă teroristă" în reţelele sociale. Miercuri, cu câteva ore înainte de începutul bombardamentelor turce din Siria, poliţia a anunţat că au fost deschise anchete împotriva a 78 de utilizatori de internet suspectaţi tot de această infracţiune.

Unele organizaţii neguvernamentale critică frecvent limitarea libertăţii de exprimare sub conducerea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în special după tentativa de puci din 2016, care a fost urmată de represiuni la scară mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel