Arestări masive în Serbia, după ce manifestanții LGBT au sfidat interdicția de a protesta și au fost întâmpinați de contramanifestanți / video

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Zeci de arestări au fost efectuate, sâmbătă seara, la Belgrad, după ce au avut loc manifestații pro și anti LGBT.

Poliția sârbă a arestat peste 64 de persoane în timp ce mii de activiști LGBTQI+ s-au prezentat la marșul EuroPride de la Belgrad, în ciuda interdicției guvernamentale.

Ministerul de Interne a interzis marșul la începutul acestei săptămâni, invocând preocupări de securitate după ce grupurile de dreapta au amenințat că vor organiza proteste.

Deși marșul s-a desfășurat fără incidente grave, presa locală a spus că au izbucnit ciocniri între contrademonstranți și poliție.

Prim-ministrul țării balcanice, Ana Brnabić – care este în mod deschis pro gay – a declarat sâmbătă că 64 de persoane au fost arestate și 10 polițiști răniți, dar a subliniat că este „mândră” că ziua s-a încheiat „fără incidente majore”.

Modelul și activistul britanic Yasmin Benoit a spus că a fost la multe parade ale mândriei gay, „dar aceasta este puțin mai stresantă”.

„Sunt din Marea Britanie, unde toată lumea susține mai mult și este mai comercial”, a spus ea pentru AFP. 

„Luptăm pentru viitorul acestei țări”, a spus Luka, un sârb care participă la evenimentul de sâmbătă.

Au avut loc și contramanifestații

Ministerul de Interne a interzis, de asemenea, orice contra-proteste, dar unele grupuri de extremă dreapta au promis că se vor ruga în fața bisericilor.

Ministrul de Interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, a avertizat într-o declarație că „nu vom tolera nicio violență pe străzile din Belgrad, cu atât mai mult marșurile ilegale”.

În ciuda interdicției oficiale, demonstranții au putut defila în ploaie la câteva sute de metri de curtea constituțională și într-un parc din apropiere, a informat AFP, un traseu mult mai scurt decât planificaseră inițial organizatorii.

Vulin a insistat sâmbătă că interdicția a fost aplicată și că oamenii au fost doar „însoțiți la un concert”.

Serbia nu recunoaște căsătoria între persoane de același sex

Căsătoria gay nu este recunoscută legal în Serbia, unde homofobia rămâne profund înrădăcinată, în ciuda unor progrese înregistrate de-a lungul anilor în reducerea discriminării.

Țara balcanică, candidată la aderarea la UE, a fost supusă unei presiuni internaționale intense pentru a permite marșul. Peste 20 de ambasade – inclusiv SUA, Franța și Marea Britanie – au emis o declarație comună prin care îndemna autoritățile să ridice interdicția.

A existat o prezență puternică a poliției în jurul mitingului Pride, cu ofițerii care au supraveghet grupuri de contra-demonstranți care fluturau cruci și însemne religioase.

Autoritățile nu au oferit detalii despre cei reținuți, dar jurnaliștii AFP au văzut reținuți mai mulți contra-demonstranți.

Potrivit televiziunii N1, între polițiști și contra-demonstranți au avut loc tensiuni, dintre care unii au aruncat cu fumigene asupra ofițerilor și au avariat mai multe vehicule.

Ambasada SUA și-a îndemnat cetățenii să evite evenimentul „din cauza potențialului de aglomerație indisciplinată, violență, precum și posibile amenzi”.

Grupurile pentru drepturile omului și UE au cerut guvernului sârb să revoce interdicția.

„Decizia guvernului sârb de a anula EuroPride este o predare rușinoasă și o sancționare implicită a bigotismului și a amenințărilor de violență ilegală”, a declarat Graeme Reid, directorul programului pentru drepturile LGBT la Human Rights Watch.

Cel puțin 15 deputați ai parlamentului european au anunțat că se vor alătura marșului Pride în semn de solidaritate, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel