Regina muzicii soul, Aretha Franklin a murit, anunță televiziunile din Statele Unite. Faimoasa cântăreață avea 76 de ani și de ani buni se lupta cu o cruntă boală - cancerul. De duminică ea fusese internată în spital, pentru că starea i se agravase. faimoasa cântpreață fusese diagnosticată în 2010 cu cancer pancreatic. După opt ani d eluptă, din păcate, boala i-a fost fatală.
Aretha Franklin era cântăreață, compozitoare și pianistă americancă, născută la Memphis, Tennessee, Statele Unite, la 25 martie 1942.
Avea 76 de ani și deși cunoscută pentru melodiile ei soul, și fiind numită Regina muzicii Soul, cântă de asemenea jazz, blues, R&B, muzică gospel și rock.
De duminica, familia celebrei cântărețe anunțase că aceasta se simțea rău.
Marți, o vizitaseră la spital bunii ei prieteni, cântăreţul de muzică soul Stevie Wonder şi militantul pentru drepturile omului Jesse Jackson. Amândoi au spus că Regina muzicii este 'grav bolnavă'.
„Ea este grav bolnavă şi este înconjurată de membrii familiei care sunt recunoscători pentru mesajele de dragoste şi de susţinere primite", confirmase și Gwendolyn Quinn, reprezentanta marii cântărețe.
Numeroase vedete şi personalităţi marcante s-au rugat luni pentru Franklin după veştile cu privire la faptul că 'Regina muzicii soul', în vârstă de 76 de ani, este grav bolnavă.
A cântat prima dată în corul bisericii
Biserica din Detroit unde tatăl Arethei Franklin a fost pastor şi unde ea a cântat în cor în copilărie a organizat miercuri o slujbă de rugăciune pentru artistă.
Franklin, interpreta unor hituri cunoscute precum 'Respect', 'Chain of Fools' şi 'I Say a Little Prayer', a fost recompesată de-a lungul carierei cu 18 premii Grammys. Ea își anunțaase retragerea oficială în februarie 2017.
Aretha Franklin, care a fost diagnosticată cu cancer în 2010, a avut cea mai recentă apariţie publică în noiembrie 2017, la un eveniment organizat e fundația lui Elton John care luptă împotriva SIDA.
Artista a susţinut ultimul ei concert la Philadelphia (pe coasta de est a SUA) în august 2017.
În 2005, Regina muzicii soul a primit din partea preşedintelui George W. Bush, Medalia pentru Libertate, cea mai înaltă distincţie americană acordată civililor.
În ianuarie 2009, Aretha Franklin a cântat la ceremonia de învestitură a preşedintelui Barack Obama, primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite ale Americii, notează ABC News.
Născută la Memphis, capitala americană a muzicii, Aretha Franklin a început să cânte la Biserica Baptistă New Bethel și primul Grammy l-a luat la vârsta de 18 ani.
Hiturile care au făcut-i faimoasă
Aretha Franklin a reuși să fie deopotrivă o căntâreață renumită atât în seclul al XX-lea și în secolul XXI, și întreaga lume o știa simplu, drept Aretha.
Numeroasele sale hituri clasice includ „(You Make Me Feel Like) A Natural Woman", „Chain Of Fools", „I Never Loved A Man (The Way I Love You)", propriile compoziții „Think", „Daydreaming" și „Call Me", versiunea originală a „Respect" și „I Say A Little Prayer"; și hituri precum „Freeway Of Love", „Jump To It", „I Knew You Were Waiting (For Me)" - duetul cu regretatul cântăreț George Michael și „A Rose Is Still A Rose".
Orașul Detroit a onorat-o, în iunie 2017, redenumind o stradă în centrul orașului cu numele ei - Aretha Franklin Way.
A fost cel mai tânăr câștigător al unui Grammy, ultimul din seria de 18 pe care le-a câștigat în carieră obținându-l în 2008, cu melodia „Never Gonna Break My Faith", cu Mary J. Blige.
De asemenea, avea și un Grammy pentru întreaga carieră și unul pentru că era „o legendă în viață, stilul vocal puternic și distinct Arethei Franklin influențând numeroși cântăreți de-a lungul mai multor generații, aducându-i în mod justificat locul I în topul „Din toate timpurile", realizat de prestigioasa revistă muzicală Rolling Stone.
De-a lungul carierei, Regina muzicii soul a lansat 45 de albume, fără a lua în calcul sutele de compilații care au inclus și melodii ale sale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News