Un razboi care ar fi putut fi prevenit. Pauza istoriei sau moartea istoriei, cum au spus unii, respectiv perioada de destindere si pace cu marea putere de la Rasarit, ar fi putut continua.
Si conduce la prosperitatea Euroasiei. Dar nu a fost sa fie asa. Razboiul Rece a reizbucnit. Intre Est si Vest. Si se poate transforma intr-un razboi cald. Cine sunt vinovatii? Este corect sa aratam cu degetul doar catre Moscova? Doar in directia lui Vladimir Putin?
Statele NATO si UE au decis sa treaca la o noua etapa, extrem de dura, a sanctiunilor impotriva Moscovei. Ce au constat partenerii nostri euroatlantici? Un fapt pe care noi romanii il cunoasteam de mult. Si anume ca Moscova este nesincera in declaratii. Si ca nu isi tine angajamentele. Mai ales atunci cand este vorba de interesele ei geostrategice. Cum s-a intamplat acum. In cazul Ucrainei. Cand, in ciuda promisiunilor si a negocierilor indelungate, armatele Federatie Ruse continua sa marsaluiasaca prin Ucraina. Prin Transnistria. Prin alte zone fierbinti. Nu numai ca Rusia nu se dezangajeaza militar, dar avioanele Federatiei patruleaza la limita frontierei NATO. Aproape deasupra Bulgariei. Ceea ce nu reprezinta inca o violare a integritatii NATO, ci doar o violare a intelegerii lor dintre liderii de la Kremlin si Washington. Dar, in orice caz, avem de-a face cu o provocare. Una peste alta, NATO si UE riposteaza. Cum?
O parte din flota militara si aeriana a Germaniei se deplaseaza la granita de rasarit. Pentru a asigura conditiile unei riposte, daca va fi nevoie. Sute de militari americani, reprezentand o temuta forta ofensiva, vor fi relocati in Romania. Evident, impreuna cu o semnificativa flota aeriana. S-a luat decizia ca toate intelegerile militare si civile cu Federatia Rusa sa fie sistate. Cu cateva exceptii. Nesemnificative. Prejudiciile, de ambele parti, vor fi uriase. Chiar fara sa mai fie escaladata tensiunea si mai mult. Si, evident, marele pericol al transformarii Razboiului Rece intr-un razboi cald sau chiar fierbinte nu a fost inlaturat. Dimpotriva. Nu ne putem gandi la altceva decat ca Romania este un stat la frontiera NATO. Extrem de expus. Un stat aflat in prima linie. Care poate pierde imens, pentru a fi salvata pacea lumii. Dar Romania, evident, poate si castiga. Tot imens. Aceasta este, insa, o alta istorie.
Cine sunt arhanghelii razboiului? Este doar Putin de vina? Sau el a fost incurajat, de-a lungul anilor, de unii lideri politici europeni? Cu ar fi, de pilda, Germania. Mai ales sub presedintia doamnei Angela Merkel. Care, mult timp, a jucat la doua capete. Incercand sa construiasca un nou pol al puterii politice pe axa Berlin-Moscova, aducand, uneori si mai mult de forma, la inaintare si Parisul. O axa geopolitica cumva paralela, daca nu chiar divergenta, cu ceea ce inseamna parteneriatul euroatlantic. Adica sa le arta putin pisica americanilor. Pisica fiind ursul. Ursul rusesc.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu