Arheologii descoperă în Orientul Mijlociu un "palat" creștin de mult pierdut. O nouă lumină asupra istoriei religiei înainte de islam

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Arheologii au descoperit primele dovezi fizice ale unei comunități creștine "de mult pierdute" din Orientul Mijlociu.

Cercetătorii au descoperit ceea ce cred că a fost un palat aparținând episcopului, datând de la mijlocul secolului al VIII-lea, care era împodobit cu cruci și simboluri creștine.

Echipa a recuperat pahare folosite pentru a bea vin - o practică care a încetat după adoptarea islamului - și textile care ar fi putut fi folosite în timpul ritualurilor religioase.

Biserica Orientului, numită și Biserica Nestoriană, a prosperat în zonă până când religia islamică s-a răspândit la începutul secolului al VII-lea, determinând localnicii să abandoneze zona.

Aceste descoperiri sunt semnificative deoarece reprezintă prima dată când arheologii descoperă dovezi ale existenței unor comunități creștine în Bahrain.

Clădirea a fost descoperită sub un cimitir din Samahij, Bahrain, o țară insulară care se află în largul coastelor Arabiei Saudite și Qatarului. 

Analiza cu radiocarbon a arătat că oamenii au ocupat structura acum 2.000 de ani, reprezentând una dintre primele clădiri creștine din regiunea Golfului Arabic.

"Oferă o perspectivă fascinantă asupra modului în care oamenii trăiau, lucrau și se închinau"

Palatul episcopal avea opt camere intacte, inclusiv o bucătărie cu mai multe șeminee, o sală de mese, o posibilă cameră de lucru și trei camere de zi.

"Implicațiile descoperirii sunt semnificative, deoarece avem dovezi documentare care se referă la comunitatea creștină din Bahrain, dar ne lipsea orice dovadă materială a acesteia până când palatul a fost excavat", a declarat pentru DailyMail.com Tim Insoll, cercetător principal și profesor la Universitatea Exeter.

Identitatea creștină a locuitorului a fost confirmată de trei cruci găsite în interiorul structurii - două au fost folosite pentru a decora clădirea și una a fost purtată sau păstrată ca amintire.

De asemenea, în tencuială erau scrijelite un Chi-Rho, primele două litere ale grecescului Khristos Christos, și un pește, ambele fiind simboluri creștine timpurii.

Pe baza artefactelor descoperite în sit, arheologii au raportat că cei care locuiau în comunitatea creștină aveau "un nivel de trai bun", iar descoperirile de mărgele din piatră semiprețioasă carneliană și cioburi de ceramică originare din India sugerează că cele două țări făceau comerț între ele.

Clădirea din Samahij "este prima dovadă fizică găsită a Bisericii Nestoriene din Bahrain și oferă o perspectivă fascinantă asupra modului în care oamenii trăiau, lucrau și se închinau", a declarat Insoll.

El a spus că descoperirea "umple un gol în înțelegerea noastră a creștinismului mai larg în Golful Persic, deoarece a fost întotdeauna foarte surprinzător faptul că Bahrain, având în vedere importanța sa istorică în antichitatea târzie și la începutul perioadei islamice, nu a avut niciodată indicii arheologice în acest sens, spre deosebire de descoperirile din Kuweit și Emiratele Arabe Unite, de exemplu, care, din punct de vedere istoric, nu au fost atât de importante", a completat cecetătorul.

În prezent, regiunea Golfului Arabic este în mare parte islamică, dar înainte de "începerea convertirii pe scară largă la islam" în 610 î.Hr., Biserica Orientului a prosperat.

Cercetători britanici și din Bahrain au excavat o movilă la cimitirul satului între 2019 și 2023 și au raportat că încăperile au supraviețuit deoarece o moschee a fost construită ulterior deasupra, păstrând structura pentru ultimii 2 000 de ani.

Comunitatea musulmană locală din Samahij declarase anterior că "aveau o movilă sub o moschee/shrine ruinată în cimitirul lor, despre care spuneau că avea ceva important", a declarat Insoll.

"Nimeni nu i-a ascultat, dar în cele din urmă, când au fost luați în serios, au avut dreptate, iar clădirea a fost găsită", a concluzionat cercetătorul, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel