Arheologii fac o descoperire "revoluționară" la locul biblic unde se spune că Iisus ar fi făcut minuni

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Arheologii ar fi dovedit existența unui templu dispărut de mult timp în care se spune că Iisus ar fi făcut minuni.

Mai multe pasaje din Noul Testament descriu modul în care Iisus a predicat și a vindecat bolnavi în interiorul unei sinagogi din vechiul oraș israelian Corazin.

Evrei din întreaga lume au călătorit către un loc sfânt din Parcul Național Korazim, în nord, unde documentele istorice au plasat templul.

O sinagogă construită în anul 380 d Hr. a fost descoperită la începutul anilor 1900, dar nu a existat nicio dovadă fizică clară care să o ateste din vremea lui Iisus - până acum.

În timp ce excava sinagoga descoperită în 1905, o echipă de arheologi a descoperit ruinele unui templu și mai vechi, îngropat dedesubt.

"Aceasta este o descoperire revoluționară. Am săpat peste tot [pe glob] și, pentru mine, este cu siguranță una dintre cele mai importante săpături pe care le-am condus vreodată", a declarat arheologul principal Achia Cohen-Tavor, de la Dagesh Tourist Archaeology.

Cohen-Tavor și echipa sa au îndepărtat podeaua ruinelor din secolul al III-lea, găsind bolovani uriași care fuseseră puși în aranjamente specifice.

Evanghelia lui Matei numește situl orașului

Echipa s-a apucat de treabă și a îndepărtat rocile uriașe, găsind între ele ceramică, monede și vase de gătit.

"Nu pot data roca în sine când a fost așezată aici", a spus Cohen-Tavor într-un videoclip YouTube care detaliază descoperirea.

"Ceea ce pot data este ceramica și, sperăm, monedele care provin dintre stânci. Poate chiar și ceea ce este sub ele", a completat Tavor.

"Orice aș obține între acele pietre ar data construcția sinagogii de aici", spune el.

În timpul înregistrării video, Tavor a găsit o colecție de ceramică despre care a stabilit că datează din secolul I. 

Cohen-Tavor a spus că bolovanii uriași plasați în pământ și artefactele au fost cele mai multe dovezi ale locuințelor din secolul I găsite vreodată în regiune.

Ceea ce s-a găsit la fața locului sunt doar indicii despre sinagoga din secolul I, dar arheologii cred că artefactele le vor confirma în curând ipotezele. 

Evanghelia lui Matei numește situl orașul Corazin, care avea o sinagogă în care învăța Iisus.

Cu toate acestea, el a blestemat și orașul după ce localnicii l-au respins pe El și învățăturile sale.

"Apoi a început să denunțe orașele în care se făcuseră cele mai multe dintre faptele lui mărețe, pentru că nu se pocăiau", se arată în cartea sfântă.

"Vai de tine, Corazin! Vai de voi, Betsaida! Pentru că dacă în Tir și Sidon s-ar fi făcut faptele mărețe care s-au făcut în voi, ei s-ar fi pocăit de mult în sac și cenușă", se mai regăsește în evanghelie.

Se spune că Tirul și Sidonul erau orașe păgâne la acea vreme. 

Sinagoga din secolul al III-lea a fost descoperită în 1905 în ceea ce astăzi este cunoscut drept Parcul Național Korazim.

Excavațiile au scos la iveală un scaun de piatră, unde stătea cititorul Torei, care a fost denumit "Scaunul lui Moise"

Cohen-Tavor a observat că este posibil ca săpăturile anterioare să fi confundat bolovanii uriași cu un simplu strat de rocă, motiv pentru care ruinele din secolul I ar fi putut fi trecute cu vederea.

Structura a fost construită din pietre de bazalt și decorată cu motive evreiești.

Avea trei intrări, cu fața orientată spre sud, spre Ierusalim, așa cum era obiceiul.

Excavațiile anterioare au scos la iveală un scaun de piatră, unde stătea cititorul Torei, care a fost denumit "Scaunul lui Moise". 

Documente istorice de la începutul secolului al IV-lea au raportat că au descris Chorazein ca fiind la 3 km de Capernaum, pe unde se crede că a mers Iisus.

Iar cărarea este încă vizibilă până în prezent.

Pe lângă sinagoga de mult pierdută, Scaunul lui Moise este, de asemenea, menționat în Biblie.

În Matei 23:1-2 se spune: "Atunci Isus a vorbit mulțimilor și ucenicilor Săi, 2 spunând: 'Cărturarii și fariseii au șezut pe scaunul lui Moise' ".

Acesta era un scaun în care rabinul și conducătorii citeau din sulurile Torei, predau și pronunțau hotărâri.

Toate sinagogile aveau un astfel de loc și, atunci când Iisus preda în sinagogile din Galileea, este probabil că stătea pe scaunul rezervat unei astfel de autorități.

Un scaun similar din piatră al lui Moise a fost găsit într-o sinagogă timpurie de pe insula Delos din Grecia. 

De asemenea, un scaun al lui Moise a fost găsit la Hammath Tiberias, lângă Tiberias, pe Marea Galileii, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel