Arheologii sunt la un pas să descopere misteriosul mormânt al Cleopatrei.
Un tunel misterios descoperit sub un templu egiptean ar putea duce la mormântul de mult pierdut al Cleopatrei. Pasajul de 1463 de metri care are aproximativ 2 metri înălțime a fost dezgropat de un grup de arheologi care l-au numit drept un "miracol geometric", scrie The Sun.
Descoperirea a făcut parte din misiunea arheologică a Universității din San Domingo, condusă de dr. Kathleen Martinez. Săptămâna trecută, Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților a anunțat descoperirea, dezvăluind că Martinez și echipa ei au găsit tunelul lung de 1463 de metri.
A fost găsit sub pământ "în timpul săpăturilor arheologice ale misiunii în zona Templului Tapozeries Magna, chiar la vest de Alexandria".
De ani de zile, Martinez a crezut că ultimul faraon a Egiptului, Cleopatra, ar fi putut fi înmormântată în templu, alături de iubitul ei Mark Antony. Vorbind pentru Heritage Key, Martinez a spus: "Acesta este locul perfect pentru mormântul Cleopatrei. Dacă există o șansă de unu la sută ca ultima regină a Egiptului să poată fi înmormântată acolo, este de datoria mea să o caut. Dacă descoperim mormântul... va fi cea mai importantă descoperire a secolului XXI. Dacă nu descoperim mormântul... am făcut descoperiri majore aici, în interiorul templului și în afara templului".
Cleopatra a VII-a s-a născut în 70 sau 69 î.Hr. și a condus Egiptul ca co-regent timp de aproape 30 de ani. După moartea ei, Egiptul a fost anexat de conducătorii săi romani, punând capăt efectiv Imperiului Egiptean Antic, vechi de 3.000 de ani. Faraonii au construit adesea morminte uriașe pentru a fi îngropate, dar având în vedere statutul ei de prizonieră a Romei la momentul morții ei, este probabil că Cleopatra a primit o înmormântare liniștită într-un mormânt auster.
Cleopatra, ultima regină a Egiptului, este una dintre cele mai faimoase femei conducătoare din istorie, dar locul ei de odihnă rămâne un mister nerezolvat. Unii experți cred că frumoasa seducătoare a fost înmormântată în Alexandria, unde s-a născut și a domnit cea mai mare parte a vieții ei. Alții sugerează că a fost înmormântată pe locul antic al Taposiris Magna.
Aflat la 30 de mile de Alexandria, orașul din jurul templului cu același nume a fost un oraș-port proeminent în timpul Cleopatrei. Citând studii preliminare, Ministerul a susținut că tunelul este ciudat de similar cu tunelul Eubilinos din Grecia – care a servit drept apeduct – totuși cel egiptean este mai lung.
Ministerul a descris descoperirea drept un "miracol geometric". În interiorul tunelului, arheologii au găsit două statui "strălucitoare".
"Una dintre ele aparține unei persoane din epoca eroică, iar cealaltă este probabil o statuie a Tatălui Vrăjitorului", a spus Ministerul.
Martinez a declarat pentru LiveScience.com că au găsit, de asemenea, monede și rămășițe de statui ale zeităților egiptene în tunel. În săpăturile și sondajele lor, arheologii au descoperit că o parte a tunelului a fost "scufundată sub Mediterana", potrivit Ministerului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News