Numeroși credincioși, dintre care mulți tineri, au participat în ziua de duminică, 10 noiembrie 2024, la ceremoniile prilejuite de sfințirea noii biserici ridicate în Parohia Viișoara, cu hramul „Sfânta Treime”, din satul Viișoara, comuna Ulmi, județul Dâmbovița.
Publicitate
Proiectul de arhitectură al sfântului locaș, în formă de cruce, cu o turlă principală deasupra naosului și două turle mai mici deasupra pronaosului, a fost realizat de doamna arhitect Ligia Iordăchescu.
Pictura bisericii, în tehnica a secco, a fost realizată între anii 2020-2023, de pictorul bisericesc Stoica Emil Georgian din localitatea Șotânga, județul Dâmbovița, iar mobilierul bisericesc și catapeteasma au fost realizate din lemn de stejar de către sculptorul Burloi Tudorel, din localitatea Pogoanele, județul Buzău.
Lucrările de construire, amenajare și înfrumusețare a noului locaș de cult au fost realizate prin efortul și străduința preoților Știrbescu Ion (2006-2017) și Chivulescu Dumitru (2017-2024), din fonduri oferite de către Arhiepiscopia Târgoviștei, Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Dâmbovița, Consiliul Local al Comunei Ulmi și de alți donatori.
Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, din sobor făcând parte: Părintele Vicar Eparhial, Părintele Secretar Eparhial, Părinți Consilieri de la Centrul Eparhial, Protopopul Protoieriei Târgoviște Nord, precum și preoți de la parohiile din jur.
Actul de sfințire a bisericii a fost citit de Pc. Pr. dr. Ionuț Adrian Ghibanu, Vicar eparhial, după care, Pr. Silviu Constantin Danciu, Protopop al Protoieriei Târgoviște Nord, a rostit cuvântul de bun venit adresat Părintelui Arhiepiscop și Mitropolit, iar Pr. paroh Dumitru Chivulescu a mulțumit Înaltului Ierarh, precum și tuturor celor implicați în construirea bisericii parohiale.
Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a arătat, în cuvântul său, că zidirea unei biserici noi este o ofrandă adusă de oameni lui Dumnezeu și, în același timp, este un dar al Tatălui ceresc către noi toți. Iubirea jertfelnică este ofranda noastră pentru Creator, ca o mărturie a credinței noastre în Sfânta Biserica, iar Dumnezeu Cel Bun ne întoarce apoi prin darurile Sale cele bogate, prin tot ceea ce ne dăruiește de-a lungul vieții. De aceea, sfințirea unei noi biserici reprezintă o adevărată Cincizecime, un eveniment eclezial și comunitar de excepție. Menirea Bisericii este aceea de a uni cerul cu pământul, veșnicia cu vremelnicia, de a da omului posibilitatea să ia aripi duhovnicești, pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu.Trupul cel viu, eficace și puternic al lui Hristos în lume, prin toate epocile istorice, Biserica este organismul viu în cadrul societății omenești, fiindcă ea este vie în toate momentele istoriei omenești până la sfârșitul veacurilor.
Înaltul Ierarh a acordat rangul de ”iconom stavrofor” Pr. Dumitru Chivulescu precum și „Diploma mitropolitană de recunoștință” Pr. Ion Știrbescu, domnului Corneliu Ștefan, Președintele Consiliul Județean Dâmbovița și domnului Bogdan Tița, Primarul Comunei Ulmi.
La eveniment au luat parte și autorități naționale, județene și locale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu