Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este judecat de Sfântul Sinod pentru „tulburarea păcii din viața Bisericii” și „răzvrătire”.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit într-o ședință unde s-au dezbătut, printre altele, și "încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică", auzație adusă Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie.
Înaltul prelat a insistat, de mai multe ori, ca Arhiepiscopia pe care o conduce să fie ridicată la rang de Mitropolie, în ciuda faptului că aceasta nu îndeplinește condițiile necesare, informează Agerpres.
Conform unui comunicat emis de Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, solicitarea repetată a Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost respinsă încă din martie 2003 de către Sfântul Sinod. În ultimii doi ani, ÎPS Teodosie a insistat ca subiectul să fie inclus pe ordinea de zi a ședinței Sinodului, însă răspunsul primit a fost că, conform Statutului pentru organizarea și funcționarea BOR, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan.
Cu toate acestea, nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu și-a exprimat dorința de a intra în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, fapt care nu l-a descurajat pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie să își mențină cererea.
Recentele declarații controversate făcute de arhiepiscop despre diverse aspecte ale vieții sociale și religioase, precum și investigația în curs a DNA privind presupuse fapte de trafic de influență, au stârnit reacții critice. În replică, Arhiepiscopia Tomisului a respins aceste acuzații și a subliniat că dreptul istoric al Mitropoliei Tomisului nu va fi lăsat să fie uitat.
Ca urmare a acestor situațiii, astăzi, ÎPS Teodosie va fi judecat de Sfântul Sinod pentru actele de rebeliune comise public la adresa Patriarhiei Române. El i-a chemat la post și rugăciune colectivă pe credincioși, timp de trei zile, pentru a fi recunoscută Mitropolia Tomisului.
Ierarhul consideră un semn bun faptul că judecata Sinodului este chiar în ziua praznicului Sfinților Ioan și Casian. ”Rugați-vă și frățiile voastre dobrogene pentru mine, rugați-vă și pentru întâi stătătorul Bisericii noastre, pentru preafericitul părinte Patriarh Daniel, pe care eu îl iubesc și îl respect, pentru toți membrii Sfântului Sinod, ca să avem credință curată și cuget bun și toate cele pe care le hotărâm să fie după voia lui Dumnezeu. Vă mulțumesc tuturor celor care au ținut acest post, să îl ținem și în ziua de mâine. Iată, postul și rugăciunea sunt aripile sufletului și ne apropie de Dumnezeu. Să ne dea Dumnezeu ceea ce este mai de folos pentru noi, să ne lumineze și să ne întărească în credință” arată mesajul transmis de ÎPS Teodosie, înainte judecății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu