”Arhiva SIPA”, dosar DIICOT. Daniel Horodniceanu- Tudorel Toader, CONTRADICȚIE MAJORĂ

Arhiva SIPA
Arhiva SIPA

Ancheta care privește dosarul "Arhiva SIPA" este departe de a avea un deznodământ final. Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, spune despre ancheta care vizează pătrunderea fără autorizație în arhiva SIPA, că important pentru încadrarea juridică este dacă informațiile obținute astfel au fost transmise mai departe.

Dosarul privind pătrunderea în arhiva SIPA a unor persoane fără certificat ORNISS în timpul mandatului Monicăi Macovei a fost inițiat de ministrul Tudorel Toader, în urma dezvăluirilor din Evenimentul zilei.

Ministrul Justitiei spunea, într-o emisiune TV că în dosarul SIPA a trimis șefului DIICOT documente din care rezultă foarte clar cine a intrat fără ORNISS în arhiva aceea. În urma acestei întrebări, Horodniceanu a declarat pentru ziare.com că: "E un dosar în lucru, nu e o anchetă ușoara, dar vă pot spune că potrivit Codului Penal nu simpla pătrundere în arhiva SIPA, ci diseminarea de informații clasificate e infracțiune. Deci important nu e dacă avea ORNISS, dacă a fost înregistrat sau nu, ci dacă a diseminat neautorizat informații clasificate. Acesta este elementul material al infracțiunii".

Șeful DIICOT intră practic în conflict deschis pe această temă cu ministrul Justiției Tudorel Toader. În luna mai, când a sesizat structura de procurori antimafia, ministrul tocmai acest aspect îl reclamase: accesul fără avize de la ORNISS la documente clasificate, precizează sursa citată.

[citeste si]

”Urmărirea penală este secretă, eu ştiu ce documente am transmis la DIICOT, eu ştiu că m-am adresat autorităţilor să verifice dacă vizitatorii arhivei aveau sau nu certificat ORNISS, ştiu răspunsul, l-am trimis la DIICOT, face parte din urmărirea penală. (...) Ani de zile s-a discutat şi fiţi de acord că nimic nu s-a făcut. (...) Ştiţi că DIICOT a fost sesizat de către o terţă persoană, după care am declarat public, am transmis documentele de la nivelul Ministerului Justiţiei către DIICOT, spre a le conexa în acelaşi dosar şi să dea o soluţie pe baza probelor. Mai departe, Ministerul Justiţiei nu poate să ducă la DIICOT să spună: Ce aţi făcut în dosar, aţi administrat, n-aţi administrat, e problema lor. (...) Mai departe, cred că latura posibilă, latura penală a faptelor respective poate fi explicată de către DIICOT, celelalte, care intră în competenţa Comisiei speciale pot fi explicate de către Comisie”, a spus ministrul la Antena 3.

În arhiva SIPA au avut acces multe persoane, dar cea mai controversată vizită este cea de la începutul mandatului Monicăi Macovei, de la începutul lui 2005, când a fost însoțită de viitorul său consilier, Dan Tapalagă. O altă vizită controversată este cea a judecătorului Cristi Dănileț, pe atunci consilier al lui Macovei, potrivit documentelor publicate  la vremea respectivă.

În urma dezvăluirilor apărute în  EvZ,  Parlamentul a înființat o comisie de anchetă și ministrul a înființat o comisie care să inventarieze arhiva SIPA și care să decidă ce trebuie făcut cu dosarele întocmite magistraților, politicienilor și jurnaliștilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel