Arhiva SIPA, în atenția plenului CSM

arhiva
arhiva

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind arhiva fostul serviciu secret al Justiției, cunoscut ca Serviciul Independent de Anticorupție (SIPA), ar putea fi luat în discuție de plenul CSM. Proiectul prevede constituirea unei comisii pentru inventarierea și predarea arhivei, actualelor instituții din sistemul de aparare, scrie site-ul magistrati.ro.

Plenul CSM va lua în discuție  punctul de vedere al Direcției legislatie, documentare și contencios, referitor la proiectul de hotărâre a Guvernului privind constituirea unei comisii pentru inventarierea și predarea arhivei fostei Directii Generale de Protecție și Anticorupție (DGPA) din subordinea Ministerului Justiției.

 În 2004, SIPA s-a tranformat în Direcția Generală de Protecție și Anticorupție.

 Potrivit unei hotărâri a Guvernului, Comisia ar urma să preia arhiva, care este în custodia Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și să o inventarieze. Mai mult, comisia va propune structurii din Ministerului Justiției clasificarea, declasificarea sau schimbarea nivelului de secretizare a documentelor inventariate.

SIPA, fostul serviciu secret al Justiției

 SIPA a fost înființată în 1991, de ministrul Justiției de atunci, Mircea Ionescu Quintus, pentru a preveni infracțiunile din cadrul penitenciarelor. În 1997, în mandatul lui Valeriu Stoica, serviciul trece în subordinea directă a ministrului Justiției, și are ca atribuții "protectia” magistraților.

 În anul 2006, Monica Macovei a desființat serviciul pe motiv că SIPA, redenumit DGPA, a făcut abuzuri, iar ministerul nu avea nevoie de un serviciu secret.

De-a lungul timpului, în presa au apărut diverse speculații în ceea ce privește conținutul acestor dosare.

Judecatorul Cristi Danileț le-ar fi spus consilierilor că SIPA spiona viața privată a magistraților și chiar a cetățenilor de rând. El ar fi divulgat că a văzut acele dosare care conțineau detalii despre relațiile sexuale ilicite ale unor judecători și procurori și chiar dosarele medicale potrivit carora unele judecatoare ar fi făcut avorturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel