Jurnalistul Val Vâlcu atrage atenția asupra "armei nucleare" împotriva cancerului.
Jurnalistul Val Vâlcu a vorbit în cadrul emisiunii ”La Sud prin Sud Est”, transmisă de DCNews și de Lider FM, despre importanța PET-CT în tratarea cancerului.
"În cancer rata de supraviețuire se măsoară la 5 ani, deci în această luptă poți să spui că ai o victorie dacă la 5 ani o proporție cât mai mare dintre cei tratați au supraviețuit. În urmă cu 15 ani, un coleg din presă, poate vă dați seama cine este că și Traian Băsescu a jignit jurnalistul respectiv făcând aluzie la această problemă, la cancer, a avut nevoie de PET-CT. Erau două aparate, unul la Oradea și unul la Viena, avea de ales unde să meargă. Între timp, în București, în orașele în care zona privată este mai dezvoltată, au apărut astfel de servicii, dar pentru zonele în care cetățenii nu au posibilități financiare încât să atragă investitorii privați, este esențială intervenția autorităților locale, dar nu sunt fonduri, nu sunt bani, permanent nevoile sunt mai mari decât posibilitățile în sănătate.
În problema cancerului, cum spuneam, se duce acest război, se atacă ca și războiul din teatrele de operațiune, adică cu toate armele: și chirurgie, și medicamente, citostatice, anticorpi monoclonali, dar și arma nucleară, medicină nucleară, aceste acceleratoare despre care vorbea domnul președinte și îl felicit că a putut să pună pe picioare un astfel de centru.
Ca să fii sigur de victorie trebuie să folosești toate aceste trei tipuri de armament și în multe zone din țară nu ai acces nici la investigații de acest nivel, nici la radioterapie sau e foarte greu accesul. Am condus câteva focus-grupuri în țară și am văzut ce se întâmplă, chiar în orașe medii, să spunem, care nu au acces, se duceau în capitala de județ unde era coadă, programări sau se mai strica câte ceva și erau chemați peste câteva zile.
Jurnalistul despre care vorbeam, au trecut 15 ani, este bine, deci a reușit. Nu trebuie cedat dacă există acces la terapie, dacă există acces la aceste investigații, care sunt importante deoarece tratamentele sunt unele puternice, nu e ușor să treci printr-o cură de citostatice, are un impact mare și iradierea, consumă multe resurse, de aceea este foarte important acest PET-CT pentru că îți spune dacă identifică o revenire a cancerului sau îl prinde în faze tratabile. Pentru cei care deja au urmat tratament, îți spune dacă trebuie schimbată terapia, dacă a avut succes până atunci, deci te ghidează, tratamentul este o tehnologie formidabilă și mă bucur că au acces gălățenii, poate și cei din alte județe, nu știu, aici să ne spună doamna doctor.", a declarat jurnalistul Val Vâlcu.
"Da, și celelalte județe limitrofe au acces, atât timp cât pleacă totul și de la medicul oncolog. Medicul oncolog este prima linie, el își întocmește acel dosar care se trimite către Casa Națională, CNAS decide dacă se acordă sau nu facilitatea aceasta și apoi este îndrumat către un centru de medicină nucleară, unde se poate efectua investigația.", a explicat Adina Bașa, șef secție Laborator Medicină Nucleară la Spitalul Județean Galați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News