Armata americană şi-a asumat responsabilitatea pentru 12 victime civile colaterale în 2021.
Armata americană şi-a recunoscut responsabilitatea pentru moartea a 12 civili în 2021, toţi în Afganistan, potrivit unui raport al Pentagonului dat publicităţii marţi, informează miercuri AFP.
"Departamentul Apărării estimează că 12 civili au fost ucişi şi alţi cinci răniţi în 2021 în cadrul operaţiunilor militare americane", indică acest raport anual, cerut de Congres începând cu 2018, din care o parte rămâne secretă. Toate victimele civile au fost ucise în Afganistan, potrivit părţii publice a raportului.
Pentagonul şi-a recunoscut deja responsabilitatea pentru moartea a zece membri ai unei familii, dintre care şapte copii, în timpul operaţiunilor haotice de retragere din Kabul a trupelor americane la sfârşitul lunii august 2021.
Documentul public afirmă că un civil a fost ucis într-un atac american din 8 ianuarie 2021 la Herat şi un altul pe 11 august la Kandahar. Doi civili au fost, de asemenea, răniţi pe 18 ianuarie la Kandahar.
Armata SUA recunoaşte, de asemenea, că a rănit trei civili pe 1 ianuarie 2021 într-un atac în Qunyo Barrow, Somalia.
În plus, Pentagonul şi-a reevaluat bilanţul din 2018 până în 2020, recunoscând în plus zece morţi şi 18 răniţi, toţi în Siria.
ONG-urile publică în mod regulat bilanţuri mult mai ridicate ale victimelor atacurilor americane în teatrele de război.
În raportul său anual publicat în luna mai, organizaţia Airwars, care contabilizează victimele civile ale bombardamentelor aeriene din întreaga lume, a estimat între 15 şi 27 numărul civililor ucişi doar în operaţiunile americane din Siria.
În ianuarie 2022, secretarul american al apărării Lloyd Austin a îndemnat armata să facă mai mult pentru a evita victimele civile în timpul atacurilor aeriene, după mai multe incidente mortale care au pătat reputaţia armatei americane. Protejarea civililor este un "imperativ strategic şi moral", a menţionat Austin într-un document adresat lanţului de comandă militar, scrie Agerpres.
Flota a șaptea a marinei americane spune că strâmtoarea Taiwan este „dincolo de marea teritorială a oricărui stat de coastă”.
Un distrugător de rachete ghidate al Marinei SUA și o fregată a Marinei Regale Canadei au patrulat marți, 20 septembrie, în strâmtoarea Taiwan.
Flota a șaptea a Marinei SUA a anunțat marți că distrugătorul de rachete ghidate de clasă Arleigh Burke, USS Higgins (DDG 76) și fregata de clasă Halifax, HMCS Vancouver (FFH 331) a Marinei Regale Canadei, „au efectuat un tranzit de rutină în strâmtoarea Taiwan” în acea zi. „prin ape în care se aplică libertățile de navigație și de survol în marea liberă în conformitate cu dreptul internațional”. Făcând aluzie la revendicarea Chinei asupra corpului de apă, acesta a afirmat că strâmtoarea se află „dincolo de marea teritorială a oricărui stat de coastă”.
Flota a șaptea a subliniat că trecerea navelor de război „demonstrează angajamentul SUA pentru un Indo-Pacific liber și deschis”. Declarația a adăugat că tranzitul reprezintă „piesa centrală a abordării noastre către o regiune sigură și prosperă”.
Patrula vine în urma angajamentului președintelui american Joe Biden, în timpul unui interviu de 60 de minute, că SUA și-ar trimite forțele pentru a-și apăra Taiwan „dacă ar exista un atac fără precedent”. Când a fost rugat de gazda Scott Pelley să clarifice că SUA „ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze”, Biden a spus definitiv „Da”, însă, Casa Albă a clarificat după interviu că politica Washingtonului față de Taiwan nu s-a schimbat.
Misiunea de marți urmează un model comun în care nave de război ale aliaților, cum ar fi Regatul Unit și Canada, însoțesc ocazional navele militare americane prin strâmtoare. În perioada 14-15 octombrie 2021, distrugătorul cu rachete ghidate din clasa Arleigh Burke USS Dewey și fregata canadiană din clasa Halifax HMCS Winnipeg au trecut împreună prin strâmtoarea Taiwan, conform taiwannews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News