Implicarea Forțelor Armate Germane în apărarea Israelului într-un posibil război cu Iranul nu va putea avea loc fără un mandat din partea legislativului, insistă ministrul Boris Pistorius.
Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, a declarat că implicarea Forțelor Armate Germane, sau Bundeswehr, în protejarea Israelului împotriva unui posibil atac de amploare din partea Iranului nu este subiect de discuție, potrivit Yahoo News.
Orice sprijin militar prin furnizarea de materiale sub orice formă va fi decis "la momentul potrivit", a spus Pistorius în timpul unei vizite la Camp Bonifas, la granița cu Coreea de Nord. El a precizat că nu este implicat în discuțiile curente care au loc la Berlin. Comentariile lui Pistorius au venit ca răspuns la o întrebare despre posibilitatea ca Germania, asemenea Statelor Unite sau altor parteneri, să se alăture unei operațiuni de protejare a Israelului.
Orice implicare a soldaților germani, "ceea ce este complet de neconceput [pentru el] în acest moment," ar necesita de asemenea un mandat din partea Bundestagului, sau parlamentului. "Prin urmare, întrebarea nu se pune deloc în acest moment," a adăugat Pistorius.
Germania este printre cei mai fideli aliați ai Israelului, iar liderii politici de la Berlin au afirmat în repetate rânduri că Israelul are dreptul la autoapărare. Membrii guvernului german au afirmat în mod repetat în trecut că securitatea Israelului este o "chestiune de stat" pentru Germania.
Întrebarea apare pe fondul temerilor tot mai mari de o conflagrație în Orientul Mijlociu, după o serie de ucideri legate de războiul din Gaza, pe care liderii au promis să le răzbune.
Tensiunile în regiune au crescut după uciderea comandantului senior Hezbollah Fuad Shukr într-un atac aerian israelian asupra Beirutului și a liderului Hamas Ismail Haniyeh în capitala Iranului, Teheran.
Iranul și Hamas consideră Israelul responsabil pentru moartea lui Haniyeh, dar Israelul nu a confirmat și nici nu a negat un rol.
Iranul și aliații săi, inclusiv Hezbollah, au promis "pedepse dure" pentru Israel după uciderea lui Haniyeh. Israelul nu va "ezita" în cazul în care Iranul va lansa un atac în represalii, a avertizat vineri un oficial de securitate israelian de rang înalt.
Pe măsură ce temerile cresc, SUA au anunțat că intenționează să deplaseze un escadron de avioane de luptă în Orientul Mijlociu pentru a-și consolida prezența militară în regiune. Departamentul Apărării al SUA ia măsuri pentru a "reduce posibilitatea unei escaladări regionale de către Iran sau partenerii și proxy-urile sale", a spus un oficial.
După aproape 10 luni de lupte între grupul islamist palestinian Hamas și Israel în Fâșia Gaza, există temeri că Orientul Mijlociu se află acum pe marginea unui război regional.
Un astfel de război mai larg a părut iminent după 14 aprilie, când Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) a lansat sute de drone și rachete asupra Israelului. Aproape toate au fost interceptate cu ajutorul SUA și al altor aliați.
Acea rafală a venit după ce Iranul a acuzat Israelul pentru uciderea a doi generali iranieni într-un atac asupra complexului ambasadei iraniene din capitala siriană Damasc. Răspunsul Israelului la atacul din 14 aprilie a fost limitat ca amploare, vizând o bază militară din centrul Iranului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu