Armata israeliană a intrat în Liban.
Publicitate
Războiul din Orientul Mijlociu intră într-o nouă etapă, pe o scară mult mai largă, după ce Israelul a intrat în Liban. În momentul de față Israelul desfășoară operațiuni militare aeriene și terestre la granița de sud cu statul libanez, în 3 zone diferite.
Jerusalem Post, o voce a armatei Israelului, a confirmă intrarea IDF-ului în sudul Libanului. Această ofensivă terestră este prima, din 2006, după o serie de escaladări în conflictul cu Hezbollah, susținut de Iran.
Tensiunile au ajuns într-un punct critic după ce liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis în loviturile israeliene asupra Beirutului, vineri.
"Hassan Nasrallah era un terorist brutal care a făcut numeroase victime, printre care americani, israelieni, civili în Liban, civili în Siria şi mulţi alţii", a afirmat Blinken în deschiderea unei reuniuni ministeriale la Washington a ţărilor coaliţiei care luptă împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI). "În timp ce el conducea Hezbollah, gruparea a terorizat populaţiile din întreaga regiune şi a împiedicat Libanul să progreseze deplin în calitate de ţară. Libanul, regiunea şi lumea sunt mai sigure fără el", a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken.
Armata libaneză se îndepărtează „aproape sigur” de granița pe care o are cu Israelul, a declarat corespondentul internațional al celor de la Sky News, John Sparks. Apoi, Reuters a confirmat, printr-o sursă de securitate, că trupele libaneze s-au retras din pozițiile de-a lungul graniței de sud a Libanului cu Israelul, deplasându-se la cel puțin cinci kilometri nord de frontieră.
Unele trupe ale Forțelor Armate Libaneze au confirmat că se „repoziționează” în apropierea graniței, în contextul în care mass-media raportează focuri grele de artilerie în orașele din sudul țării.
„De asemenea, auzim din partea israelienilor că trei orașe de la granița de nord au fost declarate acum zone militare închise. Acest lucru oferă o indicație clară că o incursiune este probabilă, chiar foarte probabilă, în următoarele ore”, a continuat John Sparks.
O parte a Galileei a fost declarată zonă militară închisă. În aceste zone sunt baraje rutiere, iar puținii civili prezenți au fost evacuați. Potrivit mai multor rapoarte, IDF a deschis focul de artilerie asupra satelor șiite libaneze din sectorul de est. Civilii nu mai pot intra prin granița de sud libaneză, decât cu permisiune specială.
În prezent, forțele de menținere a păcii ale Națiunilor Unite nu pot efectua patrule din cauza intensității atacurilor israeliene.
Sunetul exploziilor și al alarmelor de mașini poate fi auzit în această seară la graniță, în timp ce sute de tancuri israeliene sunt aliniate pentru o posibilă intrare. Doar o parte dintre acestea au ajuns efectiv în teren.
Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) a declarat pentru Sky News: „Situația de securitate și bombardamentele în desfășurare nu permit patrularea. Rămânem în pozițiile noastre și ne angajăm în eforturi de detensionare.”
UNIFIL a fost înființată de Consiliul de Securitate al ONU în 1978.
Aceasta ajută guvernul și forțele armate libaneze să patruleze zona aflată la sud de râul Litani, situată la aproximativ 30 km (20 de mile) de granița cu Israelul.
SUA au declarat că au fost informate despre raiduri, care au fost descrise ca "operațiuni limitate axate pe infrastructura Hezbollah în apropierea graniței".
Matthew Miller a precizat ulterior că Israelul desfăşoară "acum" operaţiuni terestre "limitate" ce vizează Hezbollahul în sudul Libanului, după ce iniţial nu era clar dacă aceste operaţiuni sunt în curs sau în stadiu de planificare.
Totodată, Al Jazeera menționează că Hezbollah a lansat rachete asupra mai multor poziții ale armatei israeliene. În același timp, o rachetă antinavă cu rază lungă de acțiune a fost lansată spre o comunitate rurală din Israel.
Generalul israelian Aviv Amiri a declarat pentru CNN: "Acesta este momentul. Israelul trebuie să profite de ocazia de a lansa o ofensivă terestră în Liban, în timp ce Hezbollah este slăbit de atacurile aeriene. Este necesar să se distrugă tunelurile Hezbollah, pozițiile fortificate și depozitele de arme din apropierea graniței. Trebuie să împingem forțele teroriste înapoi. Nu putem permite ca israelienii din nord să se întoarcă la casele lor fără a împinge Hezbollah din sudul Libanului."
IDF nu a eliminat niciun ofițer libanez. În acest context, se vehiculează că ar exista o înțelegere între Israel și Liban, sub tutela Statelor Unite și Franței, care sunt prezente pe teritoriul libanez prin armate și structuri diplomatice. Libanul este o țară care a fost 'capturată' de grupurile teroriste de ani de zile, iar statul libanez poate schimba dinamica puterii cu ajutorul israelian.
Analistul Bogdan Chirieac a comentat subiectul: "Eu cred că vor fi doar niște operațiuni punctuale, să știți. Nu cred că vom asista la un război mai mare în acest moment. Nu cred că alte națiuni se vor lăsa atrase în acest conflict. Iranul se teme foarte mult de acțiunea Israelului. Pur și simplu se profită de faptul că Hezbollah este acum fără cap. Au fost eliminați mai mulți lideri importanți, iar acum se încearcă alungarea sau eliminarea structurilor rămase. Aproximativ 60.000 de israelieni din nord s-au retras către centru din cauza atacurilor teroriste. Dacă nu scoți Hezbollah de acolo, care este finanțat oficial de Iran, atunci nu avem nicio șansă să stabilizăm nordul Israelului sau să eliberăm Libanul. Hezbollah a luat ostatic statul libanez. Acesta este adevărul în acest moment. Se vor încerca contraofensive, dar șansele de reușită sunt aproape nule. Israelul este mult mai puternic, mult mai bine organizat și are un avans tehnologic zdrobitor. În plus, beneficiază de sprijinul populației evreiești în acest moment. Să nu uităm că eliminarea lui Hassan Nasrallah a fost ovaționată de oamenii care stăteau la plajă în Tel Aviv. Sigur, vorbim de Houthi, de Statul Islamic, de Frații Musulmani, de Iran, care probabil vor încerca să facă ceva, dar șansele de succes sunt mici. Apoi, să nu uităm că SUA sunt ferm de partea Israelului. Iranul nu va ataca, iar grupările teroriste nu au capacitatea de a face față armatei IDF."
Sidon a fost lovit de bombardamente puternice, iar situația devine din ce în ce mai critică. SUA trimit escadrile de avioane de luptă în Orientul Mijlociu, mai exact modelele F15, F16, A10 și F22, pentru a proteja forțele americane și pentru a supraveghea situația din regiune.
Tancurile israeliene sunt în misiuni de recunoaștere, iar avansarea sau staționarea acestora este greu de identificat. În plus, soldații IDF anunță în arabă civilii din sudul Beirutului să evacueze locuințele și să urmeze indicațiile oficialilor libanezi. Astfel, se vehiculează că vor exista noi bombardamente și expansiuni terestre, conform CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu