Armata israeliană a ucis mai mulți jurnaliști în 10 săptămâni decât orice altă armată sau entitate într-un singur an

Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com

În 2022, la nivel global, pe parcursul a 12 luni, 68 de jurnaliști și-au pierdut viața. În Gaza, de la 7 octombrie 2023 și până azi, au murit 62 de oameni ai presei. Armata israeliană neagă acuzațiile.

Conflictul dintre Israel și Palestina produce foarte multe daune colaterale, astfel că mulți jurnaliști de mai multe naționalități sunt prinși în mijlocul luptelor. Din dorința de afirmare, dar și din cea de a relata cât mai precis evenimentele crâncene care au loc în zona aflată în plin război, zeci de jurnaliști și-au pierdut viața în Gaza.

Dacă tot anul 2022 a cunoscut în 12 luni moartea a 68 de jurnaliști, doar conflictul din Gaza care datează din 7 octombrie 2023 a văzut în numai câteva luni moartea a 62 de oameni ai presei libere.

„62 de jurnaliști au fost uciși în Gaza începând cu 7 octombrie. Când comparăm cu anul trecut, când 68 de jurnaliști au fost uciși în întreaga lume în decursul a 12 luni, este un număr extrem de mare.

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, „armata israeliană a ucis mai mulți jurnaliști în 10 săptămâni decât orice altă armată sau entitate într-un singur an”.

Este de așteptat și este comun ca în timpul războaielor și conflictelor să existe o creștere a uciderii jurnaliștilor. Cu toate acestea, acest război din Gaza este fără precedent. În aproape doi ani de la începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, au fost uciși 17 jurnaliști. În timpul celor douăzeci de ani de război în Afganistan, au fost uciși 76 de jurnaliști.

Cu fiecare jurnalist ucis în Gaza, războiul devine mai dificil de documentat, există mai puțini profesioniști pentru a transmite realitățile și faptele lumii, iar înțelegerea și perspectiva noastră vor fi grav împiedicate.”, citează International Media Support - o organizație internațională ce promovează siguranța jurnaliștilor la nivel mondial.

Una dintre problemele escaladate la nivel internațional este dată de presiunea organizațiilor non-guvernamentale de profil față de SUA și alte state occidentale, dar și de presa internațională. Un exemplu este oferit de publicația The Hill, care spune prin titlul articolului „The US must fight for press freedom: even against its closest allies” ( SUA trebuie să lupte pentru presa liberă chiar dacă o face împotriva aliaților săi) cum armata israeliană a ucis un reporter ce aparținea publicației Al Jazeera, un canal media de știri ce acoperă în principal problematicile din Africa și Orient.

„Eșecul Statelor Unite de a acționa decisiv în aceste cazuri alimentează cancerul impunității, care erodează din ce în ce mai mult fundamentele presei libere la nivel global.

Israelul respinge în mod obișnuit acuzațiile de conduită necorespunzătoare a forțelor sale de securitate în privința jurnaliștilor palestinieni, știind că SUA îl vor proteja de sancțiuni internaționale semnificative. În ultimele două decenii, 18 din cei 19 jurnaliști uciși în teritoriile ocupate au murit din cauza presupuselor focuri israeliene, conform Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, organizația de monitorizare a libertății presei unde lucrez în calitate de director al proiectelor speciale. Cazurile lor nu au fost niciodată investigate complet, iar concluziile detaliate ale anchetelor interne ale IDF nu au fost făcute publice.”, spune Robert Mahoney, citând publicația menționată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel