Israelul "se pregătește să răspundă" după ce marți a fost lansat un atac cu rachete asupra teritoriului său de către Iran, a declarat sâmbătă un oficial militar israelian. Între timp, forțele aeriene israeliene desfășoară noi atacuri aeriene în Liban, în special în zona periferică de sud a Beirutului, o regiune cunoscută ca bastion al grupării pro-iraniene Hezbollah.
Cotidianul israelian de stânga Haaretz scrie, citând armata israeliană, că riposta va fi "semnificativă". Armata israeliană "se pregăteşte pentru o lovitură importantă în Iran în urma atacului cu rachete lansat săptămâna aceasta de Teheran", notează ziarul citat.
După ce a slăbit mişcarea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza într-un război devastator şi sângeros pentru populaţia civilă palestiniană şi care încă nu s-a încheiat, armata israeliană şi-a axat de la jumătatea lunii septembrie operaţiunile pe frontul libanez împotriva miliţiei Hezbollah, pe care a bombardat-o intens, i-a detonat de la distanţă dispozitive de telecomunicaţii în care aparent serviciul israelian Mossad reuşise să implanteze explozivi, i-a decimat conducerea, ucigându-l şi pe liderul ei, Hassan Nasralah, iar luni a lansat şi o ofensivă terestră.
Potrivit Hezbollah, au loc lupte în sudul Libanului, unde armata israeliană încearcă să înainteze, gruparea pro-iraniană susţinând de asemenea sâmbătă că a lansat rachete asupra bazei militare israeliene Ramat David din apropierea oraşului Haifa. În acest timp, echipele de intervenţie încă mai căutau supravieţuitori la locul unui bombardament israelian la periferia sudică a Beirutului, unde se presupune că se afla potenţialul înlocuitor al lui Nasrallah, Hachem Safiedinnne, care însă este de negăsit.
Un element esenţial al strategiei militare israeliene în Liban este distrugerea stocurilor militare ale Hezbollah şi blocarea tuturor căilor acesteia de a se reaproviziona cu arme şi muniţii din Iran. Armata israeliană a distrus astfel un tunel folosit în acest scop şi o şosea între Liban şi Siria, avertizând că "blocada militară" asupra Libanului va continua, probabil pentru mult timp, scrie Times of Israel. În cadrul acestei blocade, armata israeliană a forţat un avion care ar fi avut echipamente militare la bord şi plecase din Iran către Siria sau Liban să se întoarcă din drum deasupra Irakului.
Iranul a lansat marţi seară o salvă de circa 200 de rachete balistice către Israel, majoritatea fiind interceptate de sistemele antiaeriene israeliene şi de cele de pe navele americane de război, dar altele au lovit baze militare israeliene, fără însă a distruge avioane sau infrastructuri esenţiale, potrivit armatei israeliene.
Atacul a fost descris de Teheran drept o acţiune de represalii faţă de campania militară israeliană contra grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah şi faţă de uciderea lui Nasrallah, a altor comandanţi ai acestei formaţiuni, precum şi a liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, asasinat la Teheran în iulie.
Israelul a promis o ripostă, în timp ce Iranul a ameninţat la rândul său cu noi atacuri în cazul unor represalii israeliene. Sursele media israeliene nu oferă indicii despre posibila natură a ripostei israeliene. Preşedintele american Joe Biden, a cărui vicepreşedintă democrată Kamala Harris se află în campanie pentru alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, a cerut Israelului să nu lovească instalaţiile petroliere iraniene, acţiune care ar creşte preţul petrolului, afectând SUA chiar înaintea alegerilor. De partea sa, candidatul republican Donald Trump a sugerat Israelului să lovească instalaţiile nucleare iraniene, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News