Guvernul, prin MApN, va încerca să acopere în acest an două dintre cele opt programe de înzestrare a Armatei aprobate de Parlament şi CSAT: achiziţia primului sistem de rachete Patriot şi implementarea acordului de cooperare industrială cu General Dynamics pentru producerea de transportoare blindate, a anunţat luni ministrul Apărării, Mihai Fifor.
"Guvernul României, cu eforturi consistente, a alocat 2% din PIB pentru Apărare, subliniez, pentru Apărare. Din aceşti 2%, în jur de 38% sunt bani care se duc în programele de înzestrare a Armatei Române. Sunt investiţii extrem de serioase, care au un acord prealabil al Parlamentului României, (....) sunt opt programe de înzestrare a Armatei aprobate de Parlamentul României, opt programe de înzestrare aprobate de CSAT, programe din care, anul acesta, vom încerca să acoperim două. Mă refer la achiziţia primului sistem de rachete Patriot, nu am să vă dau suma exactă, este undeva la 700 de milioane de dolari. (...) Totodată, cu eforturi susţinute, a fost semnat de către Ministerul Economiei un Memorandum cu General Dynamics, companie renumită în industria de armament internaţională, şi un acord de cooperare industrială . (...) Asta înseamnă determinarea României de a avea investiţii în zona industriei de apărare româneşti", a spus Mihai Fifor, la Palatul Parlamentului.
Ministrul a punctat că, în toate întâlnirile avute cu partenerii străini, atât el, cât şi premierul Mihai Tudose şi vicepremierul Marcel Ciolacu au transmis că România "nu a plecat la cumpărături pe banii românilor", ci pentru a aduce în industria de apărare programe de tehnologizare, acorduri de parteneriat industrial, transfer de tehnologie.
"Prin urmare, pe baza acestor acorduri care s-au semnat între Romarm, Uzina Mecanică Bucureşti şi General Dynamics, în România urmează să se producă transportoare blindate 8X8, transportoare de care va beneficia, în primă instanţă, Armata României", a spus Fifor.
Ministrul a adăugat că, anul viitor, se intenţionează demararea procedurilor pentru 'achiziţionarea, respectiv realizarea, în România, a patru corvete care să intre în dotarea Forţelor Navale Române'. 'Este un program de tipul celui pe care l-am dezvoltat cu General Dynamics, adică, pe baza unei proceduri competiţionale, să putem selecta o societate care să poată transfera în industria de specialitate românească tehnologie şi să producă în România, lucru pe care-l dorim cu orice preţ', a spus el.
Fifor a menţionat şi alte câteva programe avute în vedere pentru înzestrarea Armatei, ca o 'combinaţie între a achiziţiona, dar a şi produce în România'. 'Foarte importantă este cooperarea pe care o avem cu IAR Ghimbav, respectiv Airbus, pentru achiziţionarea de elicoptere de clasă medie. Aceste elicoptere urmează să se producă pe linia de producţie de la Braşov. (...) Pe de altă parte, s-au semnat primele documente cu o companie renumită tot în domeniul producţiei de elicoptere, mă refer la Bell Helicopters, pentru 45 de elicoptere. Este, practic, pentru prima dată când această companie ar urma să producă elicoptere în afara Statelor Unite şi dânşii doresc să aducă în România o linie de producţie', a declarat el.
Ministrul Apărării a subliniat şi interesul existent pentru relansarea producţiei de la uzina de avioane de la Craiova pentru 'modernizarea avionului Şoim'.
[citeste si]
Ministrul a punctat şi semnarea, în contextul vizitei preşedintelui Franţei în România, a unui Memorandum cu compania franceză MBDA, producător de rachete, şi Uzina Mecanică Ploieşti, urmând ca în ţara noastră să se producă 'rachete cu rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune', potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu