Armata obligatorie, soluţie pentru ţările vecine Ucrainei? Exemplul din Rusia din care ar trebui să înveţe europenii

foto: Facebook, MApN
foto: Facebook, MApN

Războiul declanşat de Rusia în Ucraina a făcut ţările din jur să realizeze că nu mai au suficiente forţe armate, astfel că armata obligatorie a reintrat pe agenda publică. Cu toate astea, un profesor de ştiinţe politice lansează un avertisment. 

"Forţele armate ale Europei, dar mai ales cele aflate la graniţa cu Rusia, îşi dau seama acum că nu au suficient personal uman. E clar că văd armata obligatorie ca o soluţie la asta. Dar nu suntem siguri că este o idee bună în ceea ce priveşte respingerea unei invazii ruseşti potenţiale", a declarat Vincenzo Bove, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Warvick, pentru Euronews

Acesta dă şi exemplul Rusiei, care a recrutat mii de tineri pentru războiul din Ucraina, dar nu are parte de succes. 

"Să ne uităm la ce se întâmplă în Rusia cu recrutarea obligatorie. Tinerii nu sunt foarte motivaţi, ei fiind obligaţi să facă asta. Cei mai mulţi ar prefera să fie în altă parte, nu la război", a mai declarat Bove. 

Durata armatei obligatorii, o mare problemă 

Vincenzo Bove a fost în marina italiană timp de 15 ani, aşa că acum spune că "trei ani nu sunt suficienţi pentru a învăţa pe cineva lucruri de bază ân ceea ce priveşte războiul. Până şi folosirea armelor de bază necesită mult antrenament. Unele ţări vorbesc de programe de trei luni. E nimic. Nici măcar nu îi înveţi cum să salute corect". 

Vladimir Putin spune că ucrainenii eşuează în contraofensivă 

Contraofensiva lansată la începutul lui iunie de armata ucraineană pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia este "un eşec", a afirmat din nou, luni, Vladimir Putin, informează AFP.

"Nu face decât să bată pasul pe loc, este un eşec. În orice caz, exact aşa arată lucrurile astăzi", a declarat preşedintele rus în timpul unei conferinţe de presă la Soci, în sudul Rusiei, alături de omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

"Vom vedea ce se va întâmpla mai târziu, însă eu sper că aceasta va rămâne aşa", a mai spus Putin.

Armata ucraineană a lansat în iunie o contraofensivă de amploare în sud şi est, menită să alunge Rusia de pe teritoriile ucrainene pe care le ocupă.

În acest stadiu, trupele Kievului au avansat foarte încet, în special din cauza câmpurilor minate, însă Kievul afirmă că a străpuns prima linie de apărare rusă în sud, în jurul localităţii Robotîne, şi că speră că va putea avansa şi tăia liniile de comunicare ruse.

Liniile de apărare ruse sunt formate din tranşee, capcane antitanc şi câmpuri minate întinse pe sute de kilometri.

Luni, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că armata ucraineană desfăşoară, "de cel puţin zece zile", "atacuri violente cu efective importante şi cu mari speranţe". Însă fără succes, potrivit lui Şoigu. "Astăzi, totul se întâmplă exact cum a spus preşedintele nostru", a declarat ministrul rus al apărării, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel