Armata obligatorie, stagiu militar activ. Ce înseamnă proiectul pregătit de Guvernul României care vizează bărbații de până la 60 ani

Fotografie creată de Specna Arms, de la Pexels
Fotografie creată de Specna Arms, de la Pexels

De luni, un proiect legislativ pe care îl pregătește Guvernul României, a creat frenezie pe internet în contextul războiului din Ucraina.

E vorba despre pregătirea cadrului legal pentru posibila instaurare a stării de criză și formarea rezervei generale a bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, explică DefenseRomania într-un amplu articol.

Trebuie afirmat cu tărie că proiectul nu înseamnă nicidecum mobilizarea generală a populației, așa cum fals afirmă sau induc ideea unele surse media, informație ce nu face decât să alimenteze și mai mult panica în rândul populației.

Legea prevede ca în cazul ipotetic al unei stări de asediu, de mobilizare sau de război, rezerva generală să fie definită de bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.

În cazul în care Guvernul va adopta proiectul, iar acesta nu va fi contestat la CCR, e foarte important de subliniat că România nu va intra în stare de criză, ci proiectul oferă cadru legislativ de a instaura această stare de criză către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, la propunerea Ministerului Apărării.

Ceea ce se mai prevede e că în cazul instaurării acestei stări, cei care nu au instructaj militar vor trebui să urmeze o perioadă de 4 luni de instrucție militară.

Totodată, proiectul legislativ mai prevede că structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forțelor aliate străine aflate pe teritoriul României, dar și că țara noastră va putea comanda structuri străine aliate în afara granițelor țării.

Apel la calm: Probabilitatea ca România să fie angrenată într-un război e foarte mică

La fel de important e de precizat că adoptarea proiectului nu înseamnă instaurarea stării de criză, nu înseamnă mobilizare și nici că România se pregătește de război. Iar o rezervă generală formată din bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani are ca scop doar o evidență militară.

Proiectul e unul care are ca obiectiv întărirea securității și trebuie privit ca o precauție legislativă, nicidecum o pregătire de război.

Citiți mai mult pe DEFENSEROMANIA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel