Atât Iran, cât și Pakistan sunt două țări aliate Chinei. Cea din urmă va încerca să medieze situația în speranța că nu se va ajunge la o escaladare a conflictului.
Armata Pakistanului a efectuat joi lovituri precise împotriva ascunzătorilor militanților din Iran, răspunzând astfel la un atac al Teheranului din ziua anterioară, într-o escaladare rară a tensiunilor pe care ambele părți au indicat că nu doresc să le vadă intensificate.
Pakistanul a desfășurat lovituri în timpul dimineții asupra "ascunzătorilor teroriștilor" în provincia Sistan și Baluchestan a Iranului, conform unui comunicat al Ministerului de Externe al Pakistanului. Această acțiune a fost prezentată ca o manifestare a hotărârii neclintite a Pakistanului de a-și proteja și apăra securitatea națională împotriva tuturor amenințărilor, conform declarației Ministerului de Externe, care a explicat astfel acțiunile de represalii. Până la nouă străini au fost raportați ca fiind uciși în atac, inclusiv patru copii, conform agenției de știri semi-oficiale Tasnim din Iran, notează dailybreeze.
Răspunsul reciproc reprezintă cea mai semnificativă escaladare între cei doi vecini, ambii aliați ai Chinei, care au avut relații tensionate în trecut. În ciuda acestor lovituri care au loc într-un context de creștere a agitației în Orientul Mijlociu din cauza războiului dintre Israel și Hamas, oficialii pakistanezi și iranieni au luat măsuri pentru a preveni escaladarea situației.
Ministrul de Externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian, l-a contactat miercuri pe omologul său pakistanez într-o încercare aparentă de a atenua tensiunile, chiar dacă Islamabadul a insistat că are dreptul de a răspunde la "actul ilegal" al Teheranului.
"Ambele părți vor încerca acum să reducă tensiunile, păstrând totuși o imagine demnă, iar chinezii trebuie să se implice pentru că au legături strânse cu ambele părți", a declarat Jean-Loup Samaan, cercetător principal la Institutul pentru Orientul Mijlociu al Universității Naționale din Singapore.
Prim-ministrul interimar al Pakistanului, Anwaar-ul-Haq, a întrerupt o călătorie la Forumul Economic Mondial din Elveția joi pentru a ajuta la gestionarea crizei. Aceasta a intervenit după ce Pakistanul și-a redus legăturile diplomatice, rechemându-și trimisul la Teheran și solicitându-i ambasadorului iranian să nu se mai întoarcă la Islamabad.
Cu toate acestea, au existat și avertismente. "Pakistan a subliniat întotdeauna importanța dialogului și cooperării", a afirmat Mumtaz Zahra Baloch, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, adăugând că țara va continua să colaboreze cu Iranul pentru a asigura pacea și pentru a combate amenințarea terorismului.
Baloch a menționat că Pakistanul și Iranul au "mai multe canale de comunicare" pentru a discuta evenimentele recente.
Chiar și armata Pakistanului, într-o declarație în care a menționat utilizarea de "drone asasine, rachete, muniție de monitorizare și arme de asalt la distanță", a subliniat că "în viitor, dialogul și cooperarea sunt considerate prudente pentru soluționarea problemelor bilaterale dintre cele două țări vecine și prietene."
China a declarat că urmărește evoluțiile și a exprimat speranța că ambele părți vor manifesta reținere și calm pentru a evita escaladarea conflictului.
Aceste evenimente au avut loc într-un moment sensibil pentru Pakistan, care se pregătește să organizeze alegeri naționale la începutul lunii viitoare. Ele au loc și în contextul în care proxy-urile susținute de Iran sunt implicate în conflicte în Israel și Marea Roșie, iar lumea se teme de o extindere a conflictului în regiune. Iranul a efectuat și lovituri limitate în Irak în această săptămână, afirmând că au vizat o "bază de spioni israelieni."
Iranul a declarat că loviturile sale în Pakistan au vizat Jaish al-Adl, o grupare separatistă cu baza în provincia Baluchistan a Pakistanului, care este în mare parte necontrolată și care Teheranul susține că a generat instabilitate. Pakistanul a afirmat că acest atac a dus la moartea a doi copii și rănirea altor trei. Jaish al-Adl este desemnată drept organizație teroristă străină de către SUA, iar gruparea militantă sunnită operează de-a lungul frontierei poroase dintre Iran, predominant șiiți, și Pakistan. Aceasta a efectuat mai multe atacuri asupra forțelor de securitate iraniene, cel mai recent fiind un atac în decembrie asupra unei stații de poliție care a provocat moartea a 11 persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu