Armata poloneză antrenează civili să tragă cu arme de foc

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Mai multe proiecte ale armatei poloneze vizează pregătirea civililor.

Două sute de civil învață la o bază militară poloneză, situată la sud-vest de Varşovia, să tragă cu arme de foc, să lanseze grenade şi se familiarizează cu diverse tactici militare.

Sezonul de antrenament din Tomaszów Mazowiecki se numără printre cele circa 20 de proiecte propuse de armata poloneză civililor. Acestea vin într-un moment în care războiul se intensifică în Ucraina vecină, iar tensiunile se amplifică şi la frontiera cu Republica Belarus.

„Am doi copii, aş vrea să învăţ bazele supravieţuirii şi ce trebuie făcut într-o situaţie periculoasă. Poate că într-o zi va trebui să-mi apăr propriii copii”, a declarat Monika Ludwiczack, o secretară de şcoală în vârstă de 41 de ani.

Unele persoane țin arma în mâini pentru prima dată, la fel ca ea, însă altele vor să se familiarizeze cu noi arme şi tactici.

„Nu ştiu în ce direcţie vor evolua lucrurile, însă vrem să fim pregătiţi. Ultimii doi ani au întărit această nevoie”, spune Tomasz Sandkowski, un investitor de 54 de ani, care făcuse în trecut stagiul militar. 

Polonia are probleme de securitate de-a lungul frontierei sale estice cu Republica Belarus, un aliat al Rusiei. Autoritățile din Belarusia au fost acuzate de Guvernul Poloniei că îi încurajează pe migranţi să treacă frontiera în UE în cadrul unei forme de ”război hibrid”.

Soldat polonez înjunghiat

Un soldat polonez a fost înjunghiat în iunie în timp ce mai mulți migranți încercau să intre în Polonia. Circumstanțele fac încă obiectul unei anchete.

Sesiuni gratuite de formare militară sunt organizate de armata poloneză. Sesiunile, considerate o ocazie de a suscita interesul unor potenţiali recruţi, durează 8 ore.

Din cele 200 de persoane care au fost prezente la antrenamentul din Tomaszów Mazowiecki, 10% au precizat că iau în calcul o viitoare angajare în cadrul armatei.

„Participând la un asemenea proiect, un voluntar poate vedea în interiorul a ceea ce seamănă cu viaţa în armată. În fiecare an, avem tot mai mulţi voluntari”, explică sublocotenenta Borek, care a solicitat să nu-i fie dezvăluit numele complet şi care lucrează la centrul de recrutare din Tomaszów Mazowiecki.

„Vedem ce se întâmplă în Ucraina. Ştim bine ce competenţe ar trebui să aibă populaţia pentru a face faţă mediului actual”, precizează locotenent-colonelul Zbigniew Kowalski. Locotenent-colonelul face parte din cea de-a 25-a brigadă de cavalerie aeriană din acelaşi oraş, conform agenției AFP, citată de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel