Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat informațiile apărute în mediul online, recent, infirmate de Ministerul Apărării Naționale (MApN).
"Vă semnalăm apariția în mediul online a unei știri false cu privire la o așa-zisă "relocare" recentă a unor sisteme de apărare antiaeriană din dotarea Armatei României către frontiera cu Republica Moldova. Materialul video folosit în postările pe acest subiect realizate pe diferite platforme on-line, în care apar, printre altele, sisteme Himars și Gepard din dotarea unor unități militare românești, a fost realizat la sfârșitul lunii noiembrie 2022, în centrul orașului Alba Iulia, cu prilejul antrenamentelor pentru ceremonia militară organizate pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României", a transmis, astăzi, MApN.
Întrebat, la Antena 3 CNN, cine vrea să târască şi România şi Armata României în toată această criză, analistul politic Bogdan Chirieac a spus:
"Rusia! Este o operaţiune de război hibrid împotriva Republicii Moldova şi atunci folosesc toate componentele, inclusiv această ştire falsă că Armata României a intrat în Republica Moldova. Vor spune acelaşi lucru şi despre Armată Ucrainei că a intrat în Transnistria. Orice motiv este bun câtă vreme serveşte intereselor criminale ale Kremlinului în acest moment. Şi este simplu ca Bună ziua! şi militarii cred că nu au absolut nicio surpriză. Este o operaţiune tipică de război hibrid. Că nu are nicio legătură cu realitatea... Cu ce îi încurca pe dânşii?".
Cât despre faptul că ucrainenii au recunoscut că au trupe în apropierea graniței cu Transnistria, dar că nicio decizie nu va fi luată fără discuții cu cei din UE, inclusiv cu România, Bogdan Chirieac a mai spus:
"Este altceva! Ucrainenii sunt în război şi pot intra foarte uşor în Transnistria - oricum sunt mult mai bine echipaţi şi antrenaţi decât ce e în Transnistria acum, unde sunt rămăşiţele Armatei a XIV - a, ca să ştim cu ce ne confruntăm acolo de 30 şi ceva de ani. Dar nu se pune problema să intre fără acordul NATO, fără matură chibzuință şi nu este cazul de aşa ceva.
Deocamdată, încearcă prin acest tip de război hibrid, că război fierbinte nu prea pot declanşa ruşii în Republica Moldova, că altfel l-ar fi declanşat. Dacă Moldova era în estul Ucrainei, era rezolvată de mult. Aici, însă, în vest şi la graniţa cu România, le este greu, că nu prea au pe unde să ajungă. În schimb, cu războiul hibrid încearcă şi ei să facă ce au de făcut. Opinia mea este că nu vor mai reuşi, că toată lumea se uită acolo, în acest moment".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu