Armata rusă se retrage de la Cernobîl, anunţă Pentagon. Coridor umanitar la Mariupol

Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels

Forţele ruse au început să se retragă din zona Cernobîl, conform Pentagon. Soldaţii ruşi nu se îndreaptă, însă, spre Moscova. 

Armata rusă a început să se retragă de pe aeroportul Gostomel, la nord-vest de Kiev, iar "Cernobîl este o altă zonă în care încep să se repoziţioneze, părăsind Cernobîl şi mergând în Belarus", a declarat presei acestui înalt responsabil care a solicitat anonimatul.

"Credem că sunt pe punctul de a pleca, nu vă pot spune dacă au plecat cu toţii", a adăugat el.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a încetat, din 9 martie, să mai primească date în direct de la Cernobîl şi şi-a exprimat îngrijorarea duminică în legătură cu lipsa de rotaţie a personalului din 20 martie.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat în 1986, cauzând cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie. În prezent reactorul este acoperit cu un sarcofag dublu, unul construit de sovietici şi deja avariat, altul, mai modern, inaugurat în 2019.

Celelalte trei reactoare ale centralei au fost închise progresiv după catastrofă, ultimul în anul 2000.

Aeroportul militar Antonov din Gostomel a fost atacat de forţele ruse la 25 februarie, a doua zi după declanşarea invaziei Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a mai spus că "mai puţin de 20%" din forţele ruse a căror înaintare asupra Kievului a fost blocată de rezistenţa ucraineană "încep să se repoziţioneze" în direcţia Belarusului, scrie Agerpres.

Coridor umanitar la Mariupol 

Ministerul rus al Apărării a anunţat miercuri seară un "regim al tăcerii", sau o încetare locală a focului, cu începere de joi de la orele 10.00 (07.00 GMT) în portul ucrainean asediat Mariupol, pentru a evacua civilii, notează AFP.

Această măsură ar urma să permită deschiderea unui coridor umanitar spre oraşul ucrainean Zaporojie cu escală prin portul Berdiansk, sub control rus.

"Pentru ca această operaţiune umanitară să reuşească, ne propunem să o desfăşurăm cu participarea directă a reprezentanţilor Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) şi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR)", a adăugat ministerul într-un comunicat.

Ministerul rus cere Kievului să garanteze "respectarea necondiţionată" a acestui armistiţiu local printr-o notificare scrisă trimisă părţii ruse, UNCHR şi CICR înainte de joi, orele 06.00 (03.00 GMT).

De asemenea, Moscova cere ca armata ucraineană să se angajeze să asigure securitatea convoaielor de autobuze care vor călători pe traseul convenit pentru acest coridor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel