Conflictul se intensifică: Armata SUA se pregătește pentru o posibilă evacuare a ambasadei din Sudan

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Pentagonul mută mijloacele militare într-o bază navală din micuța națiune din Golful Aden, Djibouti, pentru a se pregăti pentru posibila evacuare a personalului Ambasadei SUA din Sudan.

Doi oficiali ai administrației Biden spun că desfășurarea în tabăra Lemmonier din Djibouti este necesară din cauza situației actuale incerte din Sudan, unde luptele se întensifică.

Citește și: Blinken se pronunță asupra tensiunilor din Sudan: Un incident „imprudent” și „iresponsabil”; „suntem profund îngrijoraţi”

Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a descrie planificarea pentru o eventuală evacuare. Această planificare a început cu seriozitate luni, după ce un convoi al Ambasadei SUA a fost atacat în Khartoum, capitala Sudaneză, informează AP News.

Într-o declarație de joi, Pentagonul a declarat că va desfășura ”capacități suplimentare” în regiune pentru a facilita o evacuare a personalului ambasadei din Sudan, dacă este necesar, dar nu a furnizat detalii și nu a precizat locația.

Condițiile de securitate din Khartoum și din alte părți au împiedicat până acum Departamentul de Stat să pună în aplicare așa-numita ”plecare ordonată”, o mișcare care ar impune angajaților să părăsească țara.

De când ostilitățile dintre cele două facțiuni au izbucnit weekendul trecut, SUA au în vedere evacuarea angajaților guvernamentali și i-au transportat de la casele lor într-o locație securizată, centralizată, pentru a se pregăti pentru o astfel de eventualitate.

Citește și: Război civil și sărăcie lucie în Sudan. Conflictul dintre armată și trupele paramilitare fac prăpăd la Khartoum: Peste 100 de morți / Video

Oficialii au spus că Djibouti, micuța țară din Golful Aden, care se află între Etiopia, Eritreea și Somalia, va fi punctul de plecare pentru orice operațiune de evacuare.

Cu toate acestea, orice evacuare în circumstanțele actuale este plină de dificultăți și riscuri de securitate, deoarece aeroportul din Khartoum rămâne nefuncțional și rutele terestre din capitală în afara țării sunt lungi și periculoase chiar și fără ostilitățile actuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel