Armata SUA este mai aproape de a trimite roboți pe câmpul de luptă, după ce a trimis unul supranumit "Lone Wolf" în Orientul Mijlociu.
Câinele robot este echipat cu o pușcă de tip AR-15/M16 montată pe spate, atașată unui suport rotativ alimentat de inteligență artificială, capabil să detecteze ținte aeriene.
Această mașinărie înarmată a fost trimisă în străinătate pentru exerciții de antrenament la Centrul Integrat de Experimentare Red Sands din Arabia Saudită.
Săptămâna trecută, armata a publicat o fotografie cu "Lone Wolf", în care apare un 'vehicul terestru', fără pilot, patruped (Q-UGV) Vision 60, fabricat în Coreea de către Ghost Robotics, într-o locație nedezvăluită.
Un purtător de cuvânt al Armatei SUA Central a declarat pentru Military.com că robotul înarmat a fost unul dintre mai multe sisteme "non-counter-UAS" testate în septembrie.
Alte platforme incluse în exerciții au fost elicoptere Apache și stații de arme operate de la distanță.
Centrul Integrat de Experimentare Red Sands face parte din relația strategică dintre SUA și statele arabe din Golf, fiind deschis în 2022.
Purtătorul de cuvânt a menționat doar că arma robotului a lovit mai multe ținte statice la sol, dar nu a oferit detalii suplimentare despre potențialele aplicații.
DailyMail.com a contactat Armata SUA pentru mai multe informații.
Pușca montată pe "Lone Wolf" are un sistem mare de vizare electro-optică pentru a localiza ținte aeriene, cu capabilități de vedere în infraroșu sau termice.
Deși armata nu a numit oficial robotul "Lone Wolf", acest nume era gravat pe lentila obiectivului.
Această mașină patruped înarmată ar fi ideală pentru a se deplasa în spații inaccesibile soldaților umani, permițând distrugerea dronelor sau a altor obiective fără a pune oamenii în pericol.
Robotul are, de asemenea, un dispozitiv de țintire cu laser pe lateral și o cameră video asemănătoare cu GoPro, montată pe un suport în partea din spate.
Robotul înarmat a mai apărut anterior în SUA, la Fort Drum, New York, pe 1 august, în cadrul Operațiunii Hard Kill a armatei, oferind o demonstrație a abilității sale de a folosi echipamente anti-dronă (UAS).
Spectatorii exercițiului de tragere live au urmărit cum "Lone Wolf" se plimba într-o zonă deschisă cu iarbă, rotind camera alimentată de inteligență artificială pentru a se concentra pe ținte.
În ultimii ani, Pentagonul a adăugat câini roboti în arsenalul său, iar pușcașii marini au testat roboți patrupezi echipați cu sisteme de arme controlate de la distanță și lansatoare de rachete antitanc.
Armata a echipat, de asemenea, unitățile sale cu aceste mașinării patrupede, dotându-le cu puști puternice.
Cu toate acestea, SUA nu este singura națiune care deține câini roboți.
În mai 2024, 'robo-câini' echipați cu mitraliere au fost prezentați de China în timpul unui exercițiu militar desfășurat de Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) și forțele cambodgiene.
Într-un videoclip difuzat de televiziunea de stat CCTV, acești roboți sunt capabili să funcționeze între două și patru ore, să planifice rute, să se apropie de ținte și să evite obstacolele.
Ministerul Apărării din SUA a testat și el tehnologii similare, încercând să exploreze "potențialele utilizări" ale câinelui robotic Ghost în 2022.
Dezvoltat de Ghost Robotics, acesta poate naviga pe terenuri urbane și naturale complexe, poate transporta până la 10 kilograme și poate fi chiar lansat cu parașuta.
Vorbind despre capabilitățile robotului, caporalul Lance Heath din Brigada 16 de Asalt Aerian a declarat: "Ca ingineri aeropurtați, am folosi cu siguranță acest robot ca ochii și urechile noastre. Dacă ne-am apropia de un complex sau o zonă incertă, am căuta un echipament care să ne permită să avansăm și să explorăm zona. Cu lucruri precum imagistica termică, ai putea atașa 'LIDAR', astfel încât să poți crea o imagine 3D. Comandanții ar putea astfel să evalueze pericolele și să le atenueze pe măsură ce avansează. Scopul unic al unui astfel de echipament este să țină soldații în siguranță."
Rusia a prezentat, de asemenea, câinele său robot, arătând unul în 2022 echipat cu un lansator de rachete, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu