Armata Taiwanului a început marţi un exerciţiu de artilerie cu muniţie reală simulând apărarea insulei împotriva unui atac al Chinei, în urma manevrelor militare extinse în vecinătate ale Beijingului, a constatat la faţa locului un corespondent al agenţiei France Presse.
Lou Woei-jye, purtător de cuvânt al Corpului 8 de armată din Taiwan, a confirmat că exerciţiile au început în comitatul Pingtung (sud), la scurt timp după ora 00.40 GMT, cu tiruri de rachete luminoase şi de artilerie. Exerciţiul se va încheia în jurul orei 01.30 GMT, a adăugat el.
Exerciţiile, al doilea fiind programat pentru joi, vor implica desfăşurarea a câteva sute de soldaţi şi aproximativ 40 de obuziere, a indicat armata.
China a lansat săptămâna trecută cele mai mari manevre militare în jurul Taiwanului, ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, cel mai înalt oficial american care s-a deplasat pe insula autonomă în ultimele decenii.
China consideră Taiwanul, cu o populaţie de aproximativ 23 de milioane de locuitori, ca fiind una dintre provinciile sale pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez (1949).
Lou Woei-jye a declarat luni că exerciţiile Taiwanului erau deja programate şi nu este vorba despre un răspuns la exerciţiile chineze în curs. Insula organizează regulat exerciţii militare care simulează o invazie chineză şi s-a antrenat luna trecută să respingă atacuri de pe mare în cursul unei 'operaţiuni de interceptare comune', în cadrul celor mai mari exerciţii anuale, notează Agerpres.
O purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze a făcut obiectul unei avalanşe de ironii online luni pentru un tweet în care ea justifica apartenenţa Taiwanului la China prin numărul de restaurante chineze pe insulă, relatează France Presse.
'Baidu Maps (una dintre principalele aplicaţii pentru hărţi în China) arată că la Taipei există 38 de restaurante (care propun preparate culinare din provincia chineză) Shandong şi 67 de restaurante cu tăiţei (specialitatea provinciei) Shanxi', a scris duminică Hua Chunying pe Twitter, reţea de social media blocată în China.
'Papilele gustative nu mint.#Taiwanul a făcut parte întotdeauna din China. Copilul pierdut de mult timp va sfârşi prin a se întoarce la el acasă', a scris în engleză purtătoarea de cuvânt citată, foarte cunoscută marelui public din ţara sa.
China consideră că Taiwanul, o insulă cu o populaţie de aproximativ 23 milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale, pe care ea nu a reuşit încă să o reunifice cu restul teritoriului său după terminarea războiului civil chinez (1949). Argumentul dnei Hua pentru a afirma suveranitatea Chinei asupra Taiwanului a provocat ilaritate printre internauţii străini.
'Există peste 100 de restaurante (cu tăiţei) ramen la Taipei, deci Taiwanul face parte definitiv din Japonia', s-a amuzat pe Twitter unul dintre ei, într-un răspuns la mesajul purtătoarei de cuvânt.
'Google Maps arată că există 17 McDonald's, 18 KFC, 19 Burger King şi 19 Starbucks la Beijing. Papilelele gustative nu mint. #China a făcut parte întotdeauna din America', scrie ironic un alt internaut, reluând aceeaşi formulare ca a dnei Hua.
Hua Chunying, cunoscută pentru remarcile sale uneori acerbe şi nu întotdeauna diplomatice, este foarte activă pe Twitter. La fel ca ea, numeroşi diplomaţi chinezi au utilizat în ultimii ani Twitter pentru a apăra, uneori cu vehemenţă şi într-un mod controversat, poziţia guvernului lor.
Una dintre personalităţile acestei generaţii de diplomaţi fără complexe este Zhao Lijian, un alt purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez. La începutul pandemiei, Zhao provocase o polemică vehementă sugerând că atleţi militari americani aduseseră probabil COVID-19 în China în cursul unei competiţii sportive, aminteşte AFP. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News